Когато казвате за някой покойник “Лека му пръст”, всъщност вие на практика неволно го проклинате

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 15, 2021 10:59

Когато казвате за някой покойник “Лека му пръст”, всъщност вие на практика неволно го проклинате

Акценти

  • Регионален вестник Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани

Свързани публикации

автор: Протоиерей Петър Гурянов

Знаете ли, че когато казвате за някой покойник “Лека му пръст”, всъщност вие на практика неволно го проклинате? Всъщност, тези думи се явяват древноримско проклятие към покойника. Ето как звучат те в пълния си вид: “Да ти е лека земята и пясъкът меко да те покрива, та да изровят костите ти псетата.”

Такива епитафии били писани някога на надгробните камъни на ненавиждани хора. В същото време обаче помнете, че ако станете свидетели на подобна ситуация на гробищата днес трябва да имате разсъдителност и чувство за такт. Защото ако чуете съсипан от скръб човек да казва на погребението или на помена на близкия си “лека му пръст”, това едва ли ще е най-добрият момент да го вразумявате или да водите дискусии с него! Изчакайте удобен случай и внимателно му обяснете, че православните християни никога не употребяват този израз. Вместо израза “лека му пръст” или други негови производни, трябва да се помолим така: Упокой, Господи, душата на Твоя новопредставлен раб (името) и му прости всички волни и неволни прегрешения и го дарувай с Небесното Си Царство”.

Източник: Храм “Свети Атанасий” – Харманли

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 15, 2021 10:59
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Владимир но не Ленин нито Путин октомври 15, 21:57

    Езичници от римско време сте всички „православни християни“! Човека, ако е умрял, душата му вече е при БОГ и той е отсъдил за къде е! Дали е успял и си почива или е отишъл на мястото дето чака огнената присъда сиреч ада/Хадес на гръцки! В Харманли си имате и погребално дружество с името „Хадес“! Първосветеца/протойерея ви не ви ли предупреди да не ви даже погребват от такова? Четете си Библията и търсете БОг докато е близо, че после настава съд!

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама