Кмет и деца от Ивайловград представиха българския фолклор във Франция

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 14, 2021 08:27

Кмет и деца от Ивайловград представиха българския фолклор във Франция

Акценти

  • Регионален вестник, # 33/965 година XVIII, 17 - 23 септ. 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Деца от Ивайловград представиха България и региона в младежки фестивал във френския град Амиен, който тази година е Европейска столица на младежта, съобщават от сайта на Общината.
Учениците Милица, Гергана и Марин от 8. клас, Диана, Милко и Йоан от 10. клас и Христиана, Стеляна, Дениз и Ивайло от 11. клас от средно училище „Христо Ботев“ са представили във Франция фолклорни танци, младежка работилница за направа на копия на антични мозайки от римската вила „Армира“ и кулинарни изкушения.
Те са организирали и информационна кампания за културно-историческото наследство на града.
На фестивала специален гост е бил Юри Велев – главен готвач на МЕТРО Академия, който участва в представянето на традиционни български ястия.
Във Франция е била и Диана Овчарова, кмет на Ивайловград. Присъствали са и други кметове на побратимените градове – Тибор Цепеши – кмет на Карцаг, Унгария, и Виеслав Пардика – на Науенчов, Полша. гостите са посрещнати от Паскал Урдуйе – кмет на Лонго.
В сградата на общината е имало презентация за историята на Лонго и обсъждане на планове за нови партньорства между побратимените градове.
Малко по-късно официалните гости се присъединили към фестивала в центъра на Лонго, в който са участвали и децата от ивайловградското училище.
Освен с танците и занаятите на побратимените градове над 200 жители на Лонго имали възможност да се запознаят с традиционната кулинария на Полша, България и Унгария на специален обяд в общинската зала на града.

Участието бе възможно благодарение на поканата отправена от Комитета за европейско побратимяване (CJEVL) на град Лонго, предградие на Амиен, с който Ивайловград е в партньорски отношения от 2009 година.

Източник: ФБ

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 14, 2021 08:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама