Кметът на Лозен издаде книга за културното наследство на селото

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 14, 2022 14:23

Кметът на Лозен издаде книга за културното наследство на селото

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 15 - 21 юли 2022 г., брой 26/1004, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Кметът на село Лозен Христо Янъков издаде книга. Тя се казва „Културното наследство на село Лозен, Хасковско”, а авторът ѝ е председателят на Читалищното настоятелство на „Просвета – 1925”.
В нея той е събрал и поднесъл на читателя факти и събития от културния живот от миналото до днес.
На корицата на книгата е намерила място снимка от възстановка на местния обичай „Правене на подници”. Обредът е вписан в регионалната листа на Националната система “Живи човешки съкровища – България”. С него Лозен се включи и в инициативата „Пловдив – европейска столица на културата”.
В първата глава са описани светите места в землището на селото. Сред тях на първо място е светилището на Тракийския конник и Аполон, открито през 1893 г.
Подробно е описана историята на храма „Св. Вмчк Димитър”, строен от майстори от Дебър.
Най-подробната част от книгата е посветена на домашните занятия – тъкачество, предене, изработване на хасъри, плетене, домашна обработка на кожи.
Авторът е отделил място на жилищната архитектура в Лозен, част от която е представена по спомени на възрастните жители и от кратката история на селото, издадена през 1933 г. в Свиленград. Отделни елементи от културно-историческото му наследство имат значение не само от местен и от регионален характер, а и от национален, смята авторът.
Книгата представя и летописа на читалище „Просвета – 1925”, чието начало било сложено в кафенето на Трифон Димитров, с дарени 400 тома.
Изданието е богато илюстрирано със снимки, някои от които се публикуват за първи път. Поместени са списъци на свещенослужителите в църквата „Св. вмчк Димитър”, както и на възрастните хора, дали ценни сведения за миналото на родния край.
Читалището в селото в партньорство с Министерството на културата, Института по етнология и фолклористика при БАН читалището е организатор на популярния фолклорен фестивал „Кехлибарен грозд”, който привлича участници от региона и страната.
“Монографията е полезно четиво не само за любителите на културното наследство, а и за изследователи в различни области”, пише за нея проф. д.и н. Валерия Фол.
„Книгата на Христо Янъков „Културно наследство на село Лозен, Хасковско” е своеобразен синтез между историческото и етноложко проучване с фокус върху културното история на селището Лозен и настоящата дейност на институциите, свързани с опазването на наследството. Елементите на това наследство са представени с етнографска прецизност, с вглеждане в детайлите, с научна добросъвестност. Анализът им откроява вътрешната гледна точка на човека, роден и живеещ в село Лозен.
Христо е потопен в средата на селото, познава местните хора и техната история, а подходящото образование и ценз да се вглежда авторитетно в културните ресурси, му дава редица преимущества при теренните изследвания, вземането на интервюта и сравняването на данни.
Изданието е и своеобразна саморефлексия, защото авторът му е идеолог и движеща сила на много от културни процеси и събития описани в книгата, каза доцент доктор Валентина Ганева-Райчева от ИЕФЕМ – БАН.

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 14, 2022 14:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама