Кметове поискаха ремонт на път и доставка регулярно на чиста вода

Сакар нюз
От Сакар нюз юни 9, 2022 14:40

Кметове поискаха ремонт на път и доставка регулярно на чиста вода

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 10 - 16 юни 2022 г., брой 22/1000, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

ВиК проблем и ремонт на извънградски пътища бяха част от проблемите, които кметове на общини споделиха пред народни представители. Срещата между тях бе организирана от областния управител Катя Панева.
В нея участваха народните представители от 29-и Многомандатен район Владимир Маринов, Лозко Лозев и Младен Запрянов, кметът на Симеоновград Милена Рангелова и главният експерт в Общината Динка Маркова, заместник-кметът на Тополовград Хараламби Мочев.
Кметът на Симеоновград сподели, че основният проблем е с питейната вода, доставяне от стари и амортизирани водопроводи и липсата на пречиствателна станция. В Константиново през лятото на големи периоди няма вода. Водопроводът на това населено място е на територията на три общини и е необходимо да се подмени в най-скоро време, за да се спре с непрекъснатите аварии.
„Няма да е добре да се сменят водопроводи преди да е изградена пречиствателна станция“, подчерта Лозко Лозев. Той допълни, че следващият стратегически документ е свързан с регионалните прединвестиционни проучвания. След приемането му ще има възможност за финансиране и изпълнение, включително по населени места, при условията на вече приключила консолицация на ВиК сектора в област Хасково.
Хараламби Мочев постави конкретен въпрос за пътя от Тополовград към „Мини Марица-изток“. В момента той се ремонтира, но тополовградчанинът насочи вниманието, че има 4 км от него, които не са предвидени и поиска да се потърси възможност и тази отсечка да бъде включена. Заместник-кметът акцентира още, че язовирите в Тополовград могат да се дават на концесия, но не и под аренда.
Народният представител Владимир Маринов посочи логиката, че при концесията основният акцент не е таксата, а инвестицията в съоръжението, за разлика при другия вариант, но пое ангажимент да провери въпроса.
По темата Катя Панева припомни, че е в ход класификацията на язовирите по степен на опасност, предстоят проверки по места и издаване на предписания ако се налага.
На срещата бяха дискутирани още въпроси, сред които безработицата в по-отдалечените места, достъпът до здравеопазване и спешна помощ, интеграцията на ромските общности, почистването на речните корита и незаконните сметища.
„Това е една от предпоследните срещи, след като такива проведохме и с другите общини в региона. Остава да направим само с Община Хасково. Целта е кметовете да споделят пред депутатите проблемите в конкретика и да си бъдем взаимно полезни за решаването им. Ще направим необходимото да помогнем, за да бъдат доволни жителите в област Хасково“, коментира Катя Панева.

Снимка: ОблА-Хасково

Сакар нюз
От Сакар нюз юни 9, 2022 14:40
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама