Кера Спирова: „В БСП сега трябва да разговаряме, да се чуваме и да се разберем“

Сакар нюз
От Сакар нюз април 16, 2021 11:25

Кера Спирова: „В БСП сега трябва да разговаряме, да се чуваме и да се разберем“

Акценти

  • Регионален вестник, # 15/947 година XVIII, 16 - 22 април 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Госпожо Спирова, изборите за 45-то Народно събрание са вече история, резултатите са ясни, остават изводите и оценките. Как бихте оценили представянето на общинската организация в тези избори? Как оценявате участието на избирателите, които ви подкрепиха, как гласуваха младите, доколкото ги има в общината и как те специално могат да бъдат привличани за подкрепа на БСП според Вас?
Според мен всичко е въпрос на гледна точка и тълкуване на даден резултат. В сравнение с изборите за 44-ото Народно събрание през 2017 г. БСП в Тополовградска община получи по-нисък резултат сега. Ако обаче направим сравнение с местните избори през 2019 г., когато имахме 500 гласа, то те сега са 920. Което значи, че имаме повишаване на изборния резултат, който ни определи като втора политическа сила, за разлика от третото място в областта и на национално ниво. Този резултат, разбира се, не ни радва, но с оглед все пак на нарастването на подкрепата, резултатът все пак не е чак толкова лош. Не мога точно и няма как да опре-деля кои избиратели са гласували за БСП, но мисля, че има хора от всички възрастови групи.
Организацията ни наброява 251 членове, които не се уплашиха да отидат да гласуват, въпреки че по-голямата част са в пенсионна възраст, останалите са хора на различна възраст и социален статус. Така че подкрепата за БСП в общината, като избиратели, е доста повече от броя на партийните членове. Все още не сме правили анализ на цялостния изборен процес, но и това ще стане в близко време, след като дойдат и указанията на НС на БСП.
Същевременно аз, като председател, водя непрекъснати разговори с партийните ни структури, с членовете на СИК, с хора, които не са партийни членове, за да можем да изградим по-пълна представа за изборите, резултатите, проблемите и въпросите, които те породиха. Хората, и младите по-специално, могат да бъдат привличани с прагматична и реално осъществима политика, която може да се реализира, а не с гръмки, но празни обещания.

Вие бяхте на срещата в НС на БСП в София на 10 април. Какво си говорихте там, какво решавахте, какъв всъщност бе замисълът и форматът за провеждането й?
Срещата бе по покана на председателя на БСП – Корнелия Нинова и Изпълнителното бюро на партията, за да се обсъди с нас, председателите на общинските и областните съвети на БСП, ситуацията по време на подготовката, провеждането и резултатите от изборите. По няколко конкретни въпроса бяхме помолени да изразим своето и на организациите си становище:
– къде направихме грешки в предизборната кампания, какви грешки допуснахме по време на изборите;
– трябва ли председателят и ръководството на партията да подават оставка;
– каква да е политиката на БСП след структурирането и започване на работата на НС;
– БСП ще даде ли подкрепа на Румен Радев за нов мандат.
Това бяха основните теми за разговора, като аз, като председател на ОбС на БСП, за първи път присъствам на такъв тип разговор. Досега все ни викаха да ни кажат, сега ни извикаха да ни питат и чуят. Неприятното за мен бе, че от 11 общински структури в Хасковска област присъствахме само четири председатели. Обсъждани бяха и други въпроси, като дали да се свиква извънреден конгрес, трябва ли партията да се занимава със себе си, да се хаби време и енергия в един много решаващ за бъдещето на страната период и т.н.
Срещите бяха по групи, по области, заради Ковид епидемията, като в нашата група бяхме Хасковска, Кърджалийска, Пловдив – област, Русенска и Ловешка области. Мисля, че този знак, който даде ръководството, да започнем разговори, е един положителен знак. Защото не бихме могли да се разберем и изясним без да разговаряме по проблемите и да търсим тяхното решаване.
Поставени от дошлите на срещата бяха и въпроси за промяна в изборното законодателство, начина в изчисляването на депутатските места, създаването на един избирателен район за избирателите, живеещи в чужбина с отделна листа. Засегнат бе и въпросът за реденето на кандидатските листи и най-вече за водачите им, за т.нар. гражданска квота, за местните представители в листите и още много други предложения за по-добро представяне в избори.
Стана дума от много от присъстващите и за това, че трябваше да се направи по-категорично изявление за подкрепа на президента Радев и вицепрезидента Йотова за втори мандат. Тъй като хората извън партията въобще не са наясно с нашите уставни положения, това също доведе до отлив на избиратели. Друг е въпросът, че не се разбира в обществото, че Нинова не може сама да изяви такава подкрепа, защото все пак ние сме партия с правила, а не структура като ГЕРБ, например, където всичко се решава еднолично от лидера им.

В крайна сметка взеха ли се някакви решения на тази среща? Какво ще прави БСП от тук нататък?
Този вид форум или среща, го няма в Устава на БСП и не би било възможно да се вземат решения. Самата Нинова каза, че би искала да мине през всички организации и да се срещне, с хората, но просто няма да стигне времето с оглед на започването на работата на НС и важните решения, които трябва да се вземат. За това се е стигнало до идеята за тези срещи. Според мен, и аз това изразих като лично мнение, БСП е в по-добро положение в това НС като трета политическа сила, отколкото ако беше втора. Това е защото, ако беше втора сила, мандатът след ГЕРБ щеше да е при нея задължително, но правителство нямаше как да стане. Сега правителство без ГЕРБ може да стане, не с участието, но само с подкрепата на БСП.
А какво ще прави БСП от тук нататък, то е ясно, ще стягаме редиците и ще се готвим за избори – евентуално предсрочни и със сигурност президентски. В партията сега трябва да разговаряме, да се чуваме и в крайна сметка да се разберем накъде ще вървим, за да спечелим доверието на хората и да се борим за една по справедлива държава.

Сакар нюз
От Сакар нюз април 16, 2021 11:25
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама