Как бадемите подобряват метаболитното здраве?

Сакар нюз
От Сакар нюз август 5, 2021 09:48

Как бадемите подобряват метаболитното здраве?

Акценти

  • Включването на бадемите в комбинация с трайно установено здравословно хранене и редовни тренировки могат да подобрят метаболитното ви здраве

Свързани публикации

Бадемите са много полезни ядки. Когато споменем бадеми, обикновено се сещаме за техните ползи за сърдечносъдовата система и мозъка. Те обаче имат още едно много важно свойство – да влияят положително на метаболизма.
Бадемите са много добър приятел в контрола на нивата на инсулин и потискането на възпаленията в тялото. До тези изводи достига изследване, публикувано в списание Frontiers in Nutrition. Според изследването, бадемите могат да повлияят положително върху метаболитното здраве. Ето защо е важно да ги включвате често в закуската си.
Констатациите от проучването разглеждат ефектите от консумацията на бадеми на закуска при 275 души между 16 и 25 години. Всеки от участниците имал метаболитни маркери, показващи предиабет. Изследователите се стремили да определят как храната, в частност здравословните закуски, могат да окажат влияние върху метаболитното здраве, пише mindbodygreen. com.
Участниците били разпределени на случаен принцип в две групи. На едната група били давани по 56 грама сурови бадеми дневно. На контролната група били давани закуски с пълнозърнесто брашно, брашно от нахут, сол и индийски подправки. Участниците трябвало да ядат предложените им закуски по два пъти на ден, като през останалото време трябвало да водят редовния си начин на живот, включително да следват диетата си и да се упражняват.
Изследването било проведено в рамките на 90 дни. В края му групата от хора, която консумирали бадеми всеки ден имали значителен спад в нивата на гликирания хемоглобин, общия холестерол, като добрият холестерол се повишил. При тази група се понижил още един важен маркер, а именно този за възпаления в клетките.
Това е една прекрасна причина да намерите начин да включите бадемите в закуските си, както и в междинните хранения. В дългосрочен план това ще ви донесе ползи за метаболизма, които са важни за здравето и превенцията на различни метаболитни заболявания и състояния, сред които инсулинова резистентност, затлъстяване, висок холестерол, диабет, сърдечносъдови заболявания.
Включването на бадемите в комбинация с трайно установено здравословно хранене и редовни тренировки могат да подобрят метаболитното ви здраве.

Източник: az-jenata.bg

Сакар нюз
От Сакар нюз август 5, 2021 09:48
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.