Какво точно искат съветниците в Тополовград с новата временна комисия?

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юли 13, 2021 08:52

Какво точно искат съветниците в Тополовград с новата временна комисия?

Акценти

  • Регионален вестник, # 26/958 година XVIII, 9 - 15 юли 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Или във война ли са ОбС и ОбА – Тополовград?/
Трудно е да се разбере какви точно са взаимоотношенията Общински съвет – Общинска администрация през този мандат в Тополовградска община, респективно общински съветници – кмет на общината. То че във всички подобни структури в страната има напрежение по тази ос – има, но когато те станат основната част от дейността им, страда предимно населението на общината, която да е тя, в случая – община Тополовград. От една страна съветниците оспорват или не гласуват много от смятаните от администрацията важни въпроси за общината. Техните основания обикновено са, че докладните записки и предложените решения в тях са недобре обмислени и оформени, дори понякога и незаконосъобразни.
От друга от Администрацията /кмета/ смятат, че това е неоснователно, че е просто заяждане или игра на опозиция срещу властта в името на не съвсем ясни и чисти цели.
Кой крив, кой прав, вместо да седнат разумно да разискват и решават кое е най-доброто за общината, разчита се на оспорване на областен управител или дела в съда. Така нещата не вървят, от което страда населението на общината.
Като говорим за съветниците, самият факт, че с лекота по време на мандата променят убежденията си и прехвърлят подкрепата си ту в една, ту в друга политическа посока, говори по-скоро за някакви интереси, отколкото за принципност. Кметът и Администрацията зависят от тези настроения, но дали и те правят всичко, за да се постигне съгласие, поне по важните въпроси. Просто трябва да се седне, обсъжда и разговаря аргументирано и точно с факти и доказателства и да се търси разумният компромис в рамките на законите. В този смисъл не става съвсем ясно какво точно ще търси новоизбраната Временна комисия в Общинския съвет с председател Митко Батчев и членове – Кера Спирова, Васил Сяров, Наско Стоянов и Светла Михайлова. Тя има една обхватна задача: „…да извърши проверка за периода от началото на мандат 2019 – 2023 г. – 11.11.2019 г. до 30.06. 2021 г. кметът на община Тополовград изпълнява ли задължението си по чл. 44, ал. 1, т. 18 от ЗМСМА и изпраща ли на ОбС – Тополовград административните актове, както и договорите и техните изменения и допълнения, издадени в изпълнение на актовете, приети от съвета, в тридневен срок от издаването или подписването им.“
В ЗМСМА (Закон за местното самоуправление и местната администрация) – основният закон за функциониране и координиране на местната власт, е записано право на какво като контрол имат съветниците, т.е. имат достъп до всички актове на Администрацията и всеки от тях може да проверява това, в което се съмнява, че не се изпълнява или се прави неправомерно. Какво точно се цели с тази комисия знаят само нейните създатели, макар че сигурно може да се досети всеки читател.
От друга страна, щом от Администрацията са сигурни в това, което предлагат и правят, няма проблем да предоставят всичко на съветниците. Така няма да има по- дозрения за нещо съмнително или нередно и няма защо да се правят комисии.
В резултат на това се създава едно изкуствено и излишно напрежение, от което не произлиза нищо хубаво за общината и нейните жители Всичко това води до едно все по-голямо задълбочаване на конфронтацията по линията ОбС – ОбА. Полза от това в крайна сметка никой няма. Останалото е имитиране на кипяща дейност.

Снимка: Архив

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юли 13, 2021 08:52
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама