Какво се случва в тялото, ако ядете кисело мляко всеки ден?

Сакар нюз
От Сакар нюз март 27, 2021 14:30 Updated

Какво се случва в тялото, ако ядете кисело мляко всеки ден?

Акценти

  • Регионален вестник, # 12/944 година XVIII, 26 март - 1 април 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Киселото мляко е неизменна част от традиционната ни кухня. То е любимо на милиони българи и присъства в храненето. Ако досега не сте го включвали в диетата си по някаква причина, време е да промените това. Киселото мляко прави чудеса с тялото, ако се консумира всеки ден.

Какво се случва в тялото, ако ядете кисело мляко всеки ден?

Източник на полезни протеини
Киселото мляко доставя протеини на тялото. То е подходящо за след тренировка заради високото съдържание на качествени протеини, мазнини и въглехидрати. Протеините са важни за изграждането не само на мускулна тъкан, но и на растежа на всяка клетка в тялото. Те са градивен елемент на кожата, костите, хрущялите. Участват в синтеза на хормони и червени кръвни клетки.

Създава усещане за ситост за дълго
Киселото мляко е прекрасна храна, с която да удължите интервалите между храненията, защото то дава богато изобилие от хранителни вещества, които засищат глада за дълъг период от време. Редовната консумация на кисело мляко дава повече енергия през деня.

Укрепва костите
Киселото мляко е много богато на калций. В него се съдържа и витамин D, който играе съществена роля в усвояването на калция. Тези вещества са изключително важни за изграждането и плътността на костната маса.

Съдържа полезни мазнини
Киселото мляко съдържа полезни мазнини. В зависимост от нуждите ви се предлагат различни видове млека с различно съдържание на мазнини. Много хора предпочитат нискомаслените кисели млека заради по-ниското съдържание на калории. Изследванията, цитирани от healthdigest.com показват, че млечните продукти не оказват съществено значение върху повишаването на холестерола и сърдечносъдовия риск. Това означава, че консумирането на стандартно натурално кисело мляко с процентна масленост около 3,6% е здравословно.

Богат източник на пробиотици
Естествените млечнокисели бактерии в киселото мляко са прекрасни пробиотици, важни за здравето на храносмилателната и имунната система. Редовната консумация на кисело мляко подкрепя състоянието на чревните бактерии и подпомага тяхната функция.

За силна имунна система
Пробиотиците имат изключително голямо значение за функциите на имунната система. Според доклад от 2008 година, публикуван в „Клинична експериментална имунология“, 70% от нашата имунна система се намира в стомашно-чревния тракт. Не е изненадващо, че пробиотичните бактерии в киселото мляко имат такова голямо значение за функциите на имунната система.
Полезните бактерии в киселото мляко участват и в изграждането на клетките на кожата, слузните мембрани, червените и белите кръвни клетки. Протеини в тях участват във формирането на антитела при работата на имунната система.

Намалява възпалението
Полезните бактерии в киселото мляко имат свойството да намаляват възпалението в тъканите. Изследване от 2020 година, публикувано в Obesity Medicine показва, че редовната консумация на кисело мляко намалява C-реактивния протеин в кръвта, който е показател за общо възпаление, особено при хора с наднормено тегло.

Източник: az-jenata.bg

Сакар нюз
От Сакар нюз март 27, 2021 14:30 Updated
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама