Какво се случва, ако прекалите с интензивните тренировки?

Сакар нюз
От Сакар нюз май 6, 2021 11:00 Updated

Какво се случва, ако прекалите с интензивните тренировки?

Акценти

  • Регионален вестник, # 15/947 година XVIII, 16 - 22 април 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Високоинтензивните интервални тренировки (HIIT) са широко популярни, защото успешно могат да заменят 45 до 60 минути джогинг или бягане на пътечка за работещите и заети до късно хора. При HIIT тренировките обикновено се изисква интензивно натоварване в рамките на 4 до 8 минути с няколко повторения, което осигурява добра кардиотренировка за кратък период от време.
Ползите от HIIT тренировките са известни. При тях метаболизмът се ускорява за кратък период от време, като се подобрява глюкозният толеранс и се изгарят значително количество калории и мазнини.
Но има ли такова нещо като „твърде много интензивни упражнения“ в тренировъчната ви рутина?
Учени от Швеция провеждат изследване, публикувано в Cell Metabolism и цитирано от bodyandsoul.com.au. Резултатите показват, че прекаляването с високоинтензивните интервални упражнения може да има негативен ефект върху обмяната на веществата, цялостното здраве и представянето.
В изследването участие за взели 11 здрави мъже и жени. Те са преминали през различни нива на HIIT тренировки в рамките на 4 седмици.
През първата седмица те са изпълнявали 2 сесии HIIT тренировки в интервали по 4 минути. През втората седмица са извършвали 3 сесии в интервали по 8 минути.
Тестовете върху мускулите им след тренировките разкриват, че участниците са подобрили физическото си състояние, както и това на клетките им. Те показали подобрена регулация на кръвната захар и по-ефективни митохондрии, произвеждащи и отделящи енергия след тренировка.
Резултатите вървели добре до втората седмица, но през третата седмица, когато участниците правели HIIT упражнения по 5 дни в седмицата с интервали между 4 и 8 минути, резултатите започнали да се влошават.
Учените установили намаляване на митохондриалната функция, както и нарушения в глюкозния толеранс и нивата на инсулин, които предизвикали големи амплитуди в стойностите на глюкозата и инсулина за денонощие.
През четвъртата последна седмица от изследването упражненията били редуцирани наполовина, като резултатите започнали да се подобряват. Въпреки това, участниците имали с до 25% по-малко енергия, отколкото през втората седмица.
Изследването показва, че HIIT тренировките трябва задължително да се извършват максимално балансирано, за да не вредят на организма и процесите в него. Високоинтензивните тренировки не могат да заменят изцяло стандартните кардиоупражнения, защото двата вида тренировки работят на различни принципи. Нужна е комбинация между тях, както и силови упражнения и тренировки с тежести, за да може тялото да бъде максимално предизвикано по правилния и здравословен начин.
Изследователите смятат, че най-оптималната честота на провеждане на интензивни тренировки е 2 до 3 пъти на седмица, не повече. По този начин се активират енергийните нива в организма, изгарят се оптимално количество калории и се запазва добрата обмяна на глюкозата в мускулите и тялото.
Съветът на специалистите е да разнообразявате тренировките си през седмицата. Планирайте ги за цялата седмица, а не правете безразборни тренировки ден за ден. Така резултатите ви ще са оптимални, а здравословното ви състояние на ниво.

Източник: az-jenata.bg

Сакар нюз
От Сакар нюз май 6, 2021 11:00 Updated
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама