Какво предприема ЕС за намаляване на емисиите на CO2

Сакар нюз
От Сакар нюз юни 7, 2022 16:00

Какво предприема ЕС за намаляване на емисиите на CO2

Акценти

  • По-строгите екологични разпоредби и нарастващите цени на горивата налагат преосмисляне на начина, по който индустрията проектира двигателите

Свързани публикации

Какво предприема ЕС за намаляване на емисиите на CO2 от търговските превозни средства и какъв е отговорът на товарната автомобилна индустрия, ще видим на най-голямото изложение у нас за тежки и лекотоварни автомобили, автобуси и специализирани превозни средства TRUCK EXPO 2022. Автомобилният форум ще се състои от 16 до 18 юни в Пловдив, на територията на Международния панаир.

По-строгите екологични разпоредби и нарастващите цени на горивата налагат преосмисляне на начина, по който индустрията проектира двигателите, разказват от Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП), организатор на най-голямото изложение за товарни автомобили у нас – TRUCK EXPO. По време на автомобилния форум тази година всички големи световни марки ще покажат нови технологии за задвижване както при конвенционалните, така и ползващите алтернативни горива и изцяло електрически модели.

Няколко примера от предстоящото TRUCK EXPO 2022

Да започнем с електрическия градски автобус Novociti Volt на ISUZU, чиято българска премиера ще се състои именно на изложението в Пловдив. 8-метровото возило отговаря на всички изисквания на ЕК за „чисто превозно средства“ за обществен транспорт – нулеви емисии, нисък шум, модерен интериор, висока маневреност и ниски експлоатационни разходи. Батериите са разположени на покрива, което отваря допълнително пространство за комфортно пътуване на 52-ма пътника и пробег до 300 км с едно зареждане. Самото зареждане може да се направи по конвенционален начин (AC – 22 кВ) за 8,5 часа или бързо (DC – 150 кВ) – за два, като се използва един и същи щепсел. И още нещо важно – има система за оценка на водача, която анализира консумацията на енергия и повишава експлоатационната ефективност.

Още един модел на ISUZU – KENDO дава поглед към иновациите, но в конвенционалните двигатели. 12,3-метровият дизелов автобус e с Euro 6 двигател Cummins, който достига мощност 370 конски сили при 2100 об./мин. Резервоарът за гориво побира 350 л, а този за добавката AdBlue – 43 л. И тук има система за оценка на водача, различни режими на шофиране и нисък разход на гориво. Капацитетът на автобуса е 59 места, а оборудването на салона включва различни екстри, като накланяне на облегалките, степенки за краката, масички и подлакътници, завеси за прозорците, USB портове за зареждане – все неща, които правят градските пътувания или междуградския транспорт на къси разстояния наистина удобен за пътниците.

При камионите на DAF намаляването на въглеродния отпечатък е съчетание от подобрена горивна ефективност и ненадмината аеродинамика за оптимизиране на разхода на гориво и CO2. На TRUCK EXPO нидерландският производител ще покаже новата си гама тежкотоварни автомобили за международен транспорт, проектирани съобразно новите еврорегулации за тегла и размери. DAF XF, XG и XG+ постигат с до 10% по-нисък разход на гориво с изцяло нова геометрия на кабините – заоблени форми, извито предно стъкло, значително подобрена шумоизолация, цифрови камери вместо огледала и оптимизирана ефективност на силовата линия. Част от елементите на технологията за отвеждане на въздушния поток под кабината и около колелата са заимствани от инженерните разработки във F1, което допълнително подобрява аеродинамиката.

Голяма роля в намаляването на въздушното съпротивление на всяка товарна композиция, а оттам и за редуциране разхода на гориво и емисиите, имат ремаркетата и полуремаркетата. Тази година TRUCK EXPO отваря широко вратите си за водещите производители, някои от които ще видим за първи път на изложение в България. SCHMITZ CARGOBULL, MEGA, KÖGEL, MEILLER, KNAPEN, DOLL, WEKA, HÜFFERMANN, SCHWARZMÜLLER, OZ TREYLER, LAMBERET и др. ще покажат най-доброто, което в момента се предлага на пазара. Разнообразието е толкова голямо, че чак изненадва. OTTO-TRAILER например ще представи добре познатото самосвално полуремарке с алуминев кош MegaLight 3, известно с ниското си тегло, здравина и оптимална комплектовка. Редом до него ще изложи новото си поколение полуремарке за превоз на инертни материали MegaFort – премиера за България и Източна Европа, както и MegaTimber – удобно ново решение за превоз на дървесина.

Източник: Пресцентър TRUCK EXPO 2022

Сакар нюз
От Сакар нюз юни 7, 2022 16:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.