Какво прави Община Тополовград за ликвидиране последствията от бурята?

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 1, 2021 11:12

Какво прави Община Тополовград за ликвидиране последствията от бурята?

Акценти

  • Регионален вестник, # 35/967 година XVIII, 1 - 7 октомври 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани

Свързани публикации

За това какви са оценките за пораженията и последиците от тях, нанесени от силната буря, вилняла в четири тополовградски села на 20 септември, помощта за тяхното ликвидиране, ремонта на пострадалите имоти и какви мерки е предприела Община Тополовград се обърнахме към зам.-кмета Данчо Трифонов.
„На 27 септември се събра Общинският щаб за бедствия и аварии, за да видим докъде е стигнала работата със справянето с последствията от това бедствие. Първата ни работа бе да разберем докъде се е стигнало по работата с документацията и установяване на фактологията по предприетите от нас действия. Констатирахме, че всичко, което е трябвало да се направи, е свършено. Подадени са заявления от пострадалите жители на четирите села, след като преди това своевременно са издадени заповедите за бедствието и авариите и е назначена комисия, която да обходи засегнатите села, домове и имоти на хората.
Искам да добавя, че тази комисия много бързо и организирано обходи пострадалите домакинства и имоти. Това стана благодарение и на точната информация, която изискахме и подадоха кметовете на населените места. Регистрирахме резултатите от обхода и прегледа на обектите, както го изисква Законът за бедствията и авариите.
Следващата стъпка е да се направи комисия със специалисти от Областната администрация, която трябва на място да прегледа и остойности повредите по всеки имот. Задвижени са всички документи това да се случи, като срокът по закон е три месеца. Освен това сме пратили писмо до Областна управа с молба тази процедура да се задейства по-бързо, защото все пак идва зима и хората трябва да са сигурни, че ще получат съответната помощ.
От друга страна Общината със собствени сили и средства, които има като наличност в складовете си – керемиди, тухли, греди и др. материали, както и с техниката, която имаме, успяхме да възстановим най-засегнатите жилищни сгради. За постройките, които не са чак толкова важни, това с помощта на държавата ще стане на по-късен етап.
Предстои да започне процедурата по обезщетенията от държавата. Тук искам да вметна, че за съжаление констатирахме, че няма нито един застрахован имот.
По споменатата процедура най-напред трябва да се изготвят оценките от комисията, за която стана дума по-горе – с участие на специалисти от ОблА, която трябва да изготви финансовите параметри за подпомагане. Отделно от това сме казали на всички кметове и кметски наместници на четирите села, там където има хора, които са наистина много зле, да ни подадат информация, която да обсъдим с Дирекция „Социално подпомагане“ и да се види как може да се помогне чрез тях. Помощ може да се окаже и чрез решение на ОбС, ако тези хора нямат време и възможност да изчакат помощта от държавата. Мисля, че сме взели всички възможни марки да помогнем на хората, а ако сме пропуснали нещо, ще го решаваме в движение“. – завърши господин Трифонов.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 1, 2021 11:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама