Какво могат да означават синините по краката?

Сакар нюз
От Сакар нюз март 7, 2021 14:00 Updated

Какво могат да означават синините по краката?

Акценти

  • Регионален вестник, # 7/939 година XVIII, 19 - 25 февруари 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Синини могат да излязат навсякъде по тялото. Най-често ги забелязваме по краката, защото тях удряме в мебели и предмети, минавайки покрай тях. Вероятността да не си спомняте къде сте се ударили, когато забележите синина, е голяма. На всеки се е случвало. Натъртванията са част от ежедневието и са напълно нормални.
Когато обаче започнете да забелязвате синини, за които нямате никакво обяснение и които се появяват доста по-често, трудно минават и понякога се разпространяват, те може да са признак на някакъв здравословен проблем.
Доктор Джоузеф Торкилдсън, хематолог и онколог от Banner Health в Аризона казва пред Banner Health, че жените се натъртват по-лесно от мъжете, защото женската кожа има повече мазнини и по-малко колаген за разлика от мъжката.
Колагенът поддържа кръвоносните съдове в добра кондиция, което ги прави по-защитени от удар.
Според него натъртванията и синините могат да се дължат още на безпокойство, тревожност, стрес, прием на някои лекарства, дори такива без рецепта, като аспирин, които могат да повлияят на процесите на кръвосъсирване.

Кога синините могат да са нещо повече от натъртване?
Понякога необяснимите синини по краката могат да бъдат показател за по-сериозно здравословно състояние или заболявания.
Сред потенциалните възможности са лупус, хемофилия, васкулит, които могат да предизвикат поява на синини и кръвонасядания, видими по кожата. Обикновено синините са придружени с други симптоми, които показват, че не са просто натъртване.
Прекомерната поява на синини може да е признак на ниски нива на тромбоцити или някакъв друг проблем, свързан с ненормалното функциониране на процесите на съсирване, според клиника Майо.
Синините, придружени със силен сърбеж или подуване, жълтеница, може да са признак на проблем с черния дроб.
Дефицитът на витамини С и К също могат да бъдат обяснение за поява на синини по краката и тялото. Липсата на витамин С води до намаляване синтеза на колаген, анемия, отслабване в имунната система. Това води до по-бавно излекуване на синините.
Витамин К е важен за съсирването на кръвта, което помага за предотвратяване на кръвонасяданията и кървенето.

* Ако имате някакви съмнения е задължително да се консултирате с лекар. Той ще определи дали страдате от някакъв здравословен проблем или не.

Източник: az-jenata.bg

Сакар нюз
От Сакар нюз март 7, 2021 14:00 Updated
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама