Какви са важните стъпки при откриването на фирма?

Сакар нюз
От Сакар нюз юни 3, 2022 12:06

Какви са важните стъпки при откриването на фирма?

Акценти

  • Сред най-популярните алтернативи за стартиращи бизнеси са ЕООД и OOД.

Свързани публикации

Стартирането на собствен бизнес е начинание, което изисква да извършите редица действия. Едно от тях е откриването на търговско дружество. В случай, че за пръв път се налага да преминете през тази процедура, по всяка вероятно имате немалко въпроси и неясноти. За да ви помогнем, в тази статия обобщаваме какви са важните стъпки при откриване на фирма, за да сте сигурни, че всичко е изрядно.

Определете какъв ще бъде видът на вашето търговско дружество?

Първата и основна стъпка е да определите какъв ще бъде видът на търговското дружество, което ще регистрирате. Това е важно, защото от избора ви произтичат различни последствия, с които трябва да се съобразявате след това (включително каква отговорност носите, размер на капитала и др.)

Сред най-популярните алтернативи за стартиращи бизнеси са ЕООД и OOД. Тези правни форми се различават по броя на съдружниците. Едноличното дружество с ограничена отговорност (ЕООД) се регистрира само от един съдружник, докато при Дружеството с ограничена отговорност (ООД) те са минимум двама. Във втория случай основателите на ООД внасят определена част от общия капитал и на база на процентното си участие имат право да получат съответстващ процент при разпределението на печалбата.

Физическите лица имат възможност да се регистрират и като Еднолични търговци, т.нар. ЕТ. Важното, което трябва да имате предвид, ако изберете този вид търговско дружество е, че отговаряте за вашите задължения със цялото си имущество. При ЕООД и ООД отговорността е ограничена и отговаряте само  с активите на компанията. С други думи, в случай че сте ЕТ и задлъжнеете, може да се наложи да продадете апартамента си или друга собственост, за да покриете тези задължения.

Съществуват и други възможности, които законът е предвидил за желаещите да учредят търговско дружество. Затова ви съветваме да се насочите към адвокат, който да ви предложи подробна консултация и да ви разясни всички важни подробности. Ако търсите коректност и професионално отношение, може да се свържете с адвокат Желева – гр. Пловдив.

 Подготовка на необходимите документи и регистрация

След като сте избрали подходящата за вас форма на търговско дружество, идва ред на подготвите изкисваните от закона документи за регистрация. Съветваме ви тук също да разчитате на услугите на адвокат, за да сте сигурни, че документацията ще бъде изрядна. В случай, че пропуснете да предоставите някой от изискваните документи или пък допуснете несъответствие, това ще забави процеса на регистрация.

С помощта на адвокат може да подготвите по-лесно документите. Има и немалко професионалисти, които могат да подадат документите за регистрация в Търговския регистър на Агенцията по вписванията. Срокът за вписване е в рамките на ден, като след успешната регистрация на дружеството, вие ще получите и специален идентификационен номер т.нар. ЕИК.

Това в най-общи линии са важните стъпки, през които всеки желаещ да стартира свои бизнес, е нужно да премине. Уверете се, че сте добре запознати със законовите изисквания, за да не срещате излишни спънки в процеса. След като сте готови с това, идва време да се съсредоточите върху изграждането и развитието на вашия успешен бизнес.

Сакар нюз
От Сакар нюз юни 3, 2022 12:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама