Казусът Крим и Македония – прилики и разлики

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 9, 2022 11:20

Казусът Крим и Македония – прилики и разлики

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 4 - 10 февруари 2022 г., брой 5/983 година
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Петко Петков

В момента геополитическия котел отново повиши точката на кипене по осите София – Скопие и Москва – Киев – Вашингтон. Крим е руската болка, а Македония – българската кървяща рана.
Малко история.

Руската сага за Крим е с 300-годишна давност. През 1783 г. генерал Пoтьомкин завоюва Кримското ханство и то става съставна част на Руската империя. Империята се сдобива с излаз на Черно и Азовско море и упражнява контрол на Черноморския басейн с поглед към проливите. Като военно-командно стратегическа точка Крим става ябълката на раздора от геополитически апетити.
По време на Първата световна война и Октомврийската революция руската икономика е разсипана и държавата няма приходи.Тогава правителството на Ленин залага п-в Крим в банката на Джон Рокфелер срещу огромната за това време многомилионна сума долари. Парите са необходими за заплати на червеноармейците, чиновниците, работниците и за изхранване на населението. Руското правителство ежегодно получава част от договорената сума. Условието е: ако до 1954 г. Русия не изплати дълга си с лихвите, полуостров Крим е трябвало да бъде предадена на американците.
Рокфелеровци от рано се чувстват собственици на полуострова (дългът и досега не е върнат) и започват да го разпределят между 200 най-богати американски семейства. Парчета земя получава също Франклин Рузвелт – бъдещ президент на САЩ и отделно г-жа Елена Рузвелт.
С Рокфелеровите долари след Ленин, Сталин извършва индустриализацията на СССР до началото на Втората световна война.
Да припомним, че великият хемпман Богдан Хелмитски през 1654 г. присъединява Украйна към Русия, която става основен житнопроизводствен център.
През Втората световна война Хитлер изоставя Московското направление и изцяло окупира Украйна, като насочва основните си сили в Кавказко направление.
Сталин е силно обезпокоен. Украинската житница е в ръцете на Хитлер и ако паднат и петролните находища на Кавказките републики войната ще приключи в полза на Германия.
Единствен изход, за да предотврати тази угроза е откриването на II-ри фронт в Европа от САЩ и Англия. На Техеранската конференция Сталин твърдо настоява за откриването на II-ри фронт от съюзниците. След горещата му молба Рузвелт го изненадва с неочаквана претенция. Докато Крим не бъде предаден на американците поради неплатения дълг към банката на Рузвелт, няма да открием II фронт в Европа, където имаме намерения да създадем Кримска Калифорния. Сталин е изумен, не очаква такъв удар и мълчи, премисля, даже не всмуква дим от лулата си. Хванат е на тясно. Вторият фронт му трябва бързо, за да бъде отслабен натискът на Хитлер към Съветския съюз. Принуден е неохотно да се съгласи Крим да бъде даден на американските евреи. Нарежда изселването на татарите от Крим. След тази заповед към Крим се втурват всички, които имат намерение да се сдобият с готови жилища и обработваема земя. След освобождаване на Полша от германска окупация 1 230 000 евреи се насочват към Крим, прогонени от поляците.
Втората световна война приключва с победа на Съветския съюз и съюзниците му.
Тогава Сталин казва:
„Да, да дам аз, победителят в Отечествената война, Крим на американците?! Да им дам съветска земя?! Все едно да направя на наша територия самолетоносач срещу нас!“
През 1954 г. Никита Хрушчов предава Крим на Украйна без решение и ратификация от Върховния съвет (парламента).
През 1991 г. Украйна се отделя от Руската федерация и става независима държава. Стратегическият и геополитическият полуостров става извънредно важен за украинските националисти и отвъдокеанските им приятели. Назрява мнението, че звездният час да си вземат Крим е вече дошъл.
След Майдана в Украйна Путин предвижда опасността от непотопяемия самолетоносач срещу Русия. Предприема действени мерки за присъединяване на Крим към Русия.
През 2014 г. чрез избори това се осъществява, защото американците щяха да изтласкат руските военно-морски части и да установят свои военни бази. Дилемата е кой ще контролира Черноморския басейн и проливите – Русия или НАТО. Обръчът около Русия се затяга и от плана на НАТО „Три морета“ – от Балтика до Черно и Азовско море. Русия е в нокдаун и това е голямата й болка да защити суверенитета си.

Защо Македония е кървящата рана на България?

Отново малко история и разсъждения.
Ако Крим за Русия е присъединената чужда територия с друго етническо и религиозно население по геополитически съображение, то българо-македонският въпрос е друг и коренно различен.
От тук и незаинтересоваността и неразбирането от Изтока и Запада.
Македония е териториално-географска област, която е държавно образуващ елемент от над 1300-годишната ни история. Синовете и наследниците на Кубрат образуват българската държава и държавност върху земите на юг от Дунав в географските области Добруджа, Мизия, Тракия, Македония и западните покрайнини с Поморавието. Тези географски области са исконно териториални части с българско етническо население и единна религиозна принадлежност от държавата ни. Първата и Втората българска държава постигат своя апогей в териториален и обществено-политически статус в Европа. Тя е трета или четвърта сила наравно с Римската, Латинската и Византийската империи. Краткотрайният Санстефански договор след 500-годишно турско робство отново очертава тази териториално етническа и културно-религиозна общност – България. Великите сили- Англия, Франция, Австро-Унгария, вкл. и Русия, се възпротивяват срещу една толкова голяма с обществено-политическа и военен потенциал държава. С Нойския и Берлинския договор разкъсват страната и отнемат Добруджа, западните покрайнини с Поморавието, Одринска и Беломорска Тракия и Вардарска Македония. Наред с геополитическите интереси на Изтока и Запада немалка е и вината на Третата монархическа и републиканска България. Основен пагубен момент е коминтерновското решение под диктовката на Сталин- Македония да бъде включена към Югославия като федеративна република. От този момент започва масираната Титовска доктрина македонизирането на областта. Подмяна на историята, насаждане на езика на омразата и елиминиране на българското самосъзнание с цел асимилация. Промито е вече на три поколения самосъзнанието, че македонците са друга самостоятелна нация и нямат нищо общо с българската културно-религиозна етническа общност.
Ето защо Македония е последно отрязания къс живо месо от българската снага, което се превърна в кървяща рана.
Изводите предоставям на просветения читател.

Януари 2022 г.

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 9, 2022 11:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама