Сергей Пугачов: „Сигурен съм, че Украйна ще победи“

Сакар нюз
От Сакар нюз март 21, 2022 17:49

Сергей Пугачов: „Сигурен съм, че Украйна ще победи“

Акценти

  • Следващата промяна в Кремъл ще се случи по абсолютно същия начин, според руската традиция.
  • Ще има вътрешно решение на проблема, както винаги.

Свързани публикации

Интервю на журналиста Дмитрий Гордън с руския олигарх Сергей Пугачов, излъчено по „Алтернативата“

Продължение от Първа част

Ще ви задам конкретни въпроси и ще се опитам да ви отговоря накратко.

Моля, вече съм готов.
Путин ще отприщи ли ядрена война?

Не.
Путин ще се опита да бомбардира Украйна с тактически ядрени ракети?
Разбирате ли, според мен Путин е готов да започне ядрена война. Когато казвам „не“, това не е защото Путин няма да го направи или, че Путин ще се опомни. Това, което казвам, е, че от техническа гледна точка това не може да се направи. Навремето – не знам дали е още жив, или не – Жириновски… беше още при Елцин, когато отиде в операционната и предаде ядрения куфар на Черномирдин. По това време Жириновски – съвсем млад, но вече доста екстравагантен като днес – беше попитан: „Какво мислите – ще му върне ли Черномирдин това дело?“ И Жириновски ясно каза тогава: „Какъв куфар? Мислите ли, че някакво копче в куфарче може да реши нещо? Ако Елцин каже: „Започнете ядрена война!“ – никой няма да го започне. Ако помощниците му, секретарите му не му се подчиняват. Какъв куфар? За какво говориш?“
Така че днес ситуацията е следната: когато казвам „не“, не казвам, че Путин не го иска. Путин може би е готов да го започне. Хората, които живеят там, разбират: ядрената война не оставя никакъв шанс.

Тактически ядрени оръжия за бомбардиране на Украйна – възможно ли е?
Разбирам какво е тактическо ядрено оръжие. Мисля, че до това няма да се стигне по една проста причина: като се има предвид през какво премина руската армия в Сирия преди.

Какво точно?
Армията се бие, както умее. Съвременната руска армия премина през Сирия. И по принцип превземането на градове не е въпрос на тактическо ядрено оръжие. За да превземе Украйна, на руската армия днес й липсват: първо, умения, оборудване, възможности, дух и много други. Но ако има желание да го направи – някой, да речем, от ръководството на руската армия, той би могъл да го направи по начина, по който знае, както го направи в Сирия. Тоест – срутване на къщи, изравняване на всичко със земята. Дори Путин да е готов за това, армията няма да го направи. Генералите няма да се съгласят.

Сигурни ли сте в това?
Сигурен съм в това на 100 процента. Разстоянието между Шойгу и генералите, отговарящи за армията, е много по-голямо от разстоянието между Шойгу на масата с Путин. Повярвайте ми.

Добре казано. Днес виждаме как бомби се забиват във високи сгради – в Киев, Харков, Херсон. В Харков е ужасно, вижте, в центъра, в центъра на най-големия площад в Европа, избухват бомби… Ужас.

Да, видях го.
Искате да кажете, че Путин няма да изравни със земята Киев, Харков и други украински градове?
Да, сигурен съм в това. Да. Тоест, ако до края на седмицата все още е… Виждаме, че превземането на Украйна се е задушило, и ние го виждаме, целият свят го вижда… Подкрепата за Украйна е толкова голяма, а санкциите срещу Русия са толкова големи, че променят настроението вътре в Русия, а това е много важно: те променят настроението на всички хора, на всички хора в Русия. Това е най-важното – този тандем: силата и духът на Украйна, украинският народ и силата, натискът върху Русия, който наистина се усеща в живота на руските граждани. Не на емоции, не на кадри от Украйна, където загиват деца, защото руските граждани са свикнали с това: с терористичните атаки в метрото и т.н. Те не искат да чуят, че Путин го прави. Те са свикнали с него, толерират го и не се впечатляват от него – в по-голямата си част. Но всичко, което армията може да направи, повярвайте ми, всичко, което може да направи, вече го е направила. В Алепо няма да се случи нищо подобно на Сирия. Искам да кажа, че това, което се използва днес в Украйна, военното оборудване – не съм експерт, но нещо, което разбирам за армията – оръжието, което се използва, обикновено трябва да се използва срещу армията на врага. Тоест това не е оръжие, което не е предназначено за разрушаване на градове и унищожаване на цивилни граждани. Те поне не са използвани за заливане на градове с напалм и т.н. Фактът, че случайни ракети летят… (в жилищни сгради б.ред.) – че при 150 хиляди необучени войници и офицери, които според последните доклади след ученията в Беларус – от тях не е останало нищо, освен излято дизелово гориво и продадена на населението и изпита водка.
Да, това са такива махновци (анархисти от Армията на Махно), те дойдоха, но просто не очакваха да бъдат посрещнати по този начин. Така че най-лошото нещо, което можеха да направят – вече го направиха. Генералите не са готови да започнат ядрена война, повярвайте ми. Знаете какво казват: „Генералите завършват последната си война! И в този случай руските генерали не довършват войната в Сирия, не войната в Афганистан, а войната в Германия. Защото това е всичко, което са учили във военните училища, във военните академии. И те вече показаха всичко, което можеха, в Украйна. Тя може да се засили, да отслабне, но да се промени фундаментално до мащабите на ядрена война – не. Путин ще шантажира Запада с думите „утре ще натисна червеното копче в черния си куфар“, ще продължи да го прави, но с Путин е свършено. С Русия на Путин е свършено. Тя просто няма шанс. Не става дума за това, че той е непокорен човек (човекът, на когото никой не няма да му подаде ръка), а за това, че той не е корейският лидер. Просто тази Русия никога повече няма да съществува. Благодарение на Украйна.

Сергей Викторович, можем ли да зададем няколко бързи въпроса и бързи отговори? Ще отиде ли Путин в Киев?
Зависи… Зависи от украинската армия, опълченците и т.н. Не съм сигурен. Като се има предвид моралът и настроението на армията, мисля, че ако Украйна не сложи оръжие и не капитулира, тя няма да успее да влезе.

Западът ще унищожи руската икономика?
Тя вече е унищожена.

Вече?
П. Да.
Ще излязат ли руснаците на площадите си, за да протестират срещу Путин и неговата политика?
Не повече от 5 хиляди души. Не, няма да го направят.

Това означава, че те няма да имат какво да ядат, няма да имат пари и ще останат в домовете си…

Не, няма да го направят. Те ще си останат у дома. 

Кажете ми, моля, как виждате края на Путин? 
Ще има вътрешно решение на проблема. Както обикновено. Както винаги. Историята показва… вижте, Григорий Романов трябваше да замени Горбачов, от ленинградския Обком. Къде е той? Той не е там. Вътрешна интрига – идва Горбачов. Горбачов изчезва – идва Елцин. Така че е ясно, че Елцин не е дошъл от улицата. След Елцин се знае кой идва. Как? Дали е дошъл чрез народно въстание и гняв? Не. А от кабинета в Кремъл. Така че следващата промяна ще се случи по абсолютно същия начин, според руската традиция. Не е задължително да е с табакера и шал на врата (алюзия за убийството на император Павел I, ударен в слепоочието с табакера и удушен с офицерски шал), а просто… Ами Путин е слаб човек, Путин е слаб, страхлив човек и ако, да речем… Не става дума за гаранции, никой вече не е готов да дава гаранции на Путин. Сега става въпрос за оцеляването на неговото обкръжение, но не и на вътрешния му кръг – не на Ковалчук, Тимченко, Абрамович, Фридман, Авен, хората, които го финансираха, шпионираха (помпаха) парите му, само и само да останат живи. Не, но според мен най-вероятно това ще бъде отборът на Медведев. Не начело с Медведев, който беше в основата на войната в Грузия през 2008 г., но екипът на Медведев са хора, които по възраст и по разум поне не са се оцапали с кръв, и второ, когато през 2012 г. Медведев беше изхвърлен чрез „притискане“ (tuck-pressing) и се върна Путин, те също загубиха всичко. Но това са хора, които са били в правителството, в администрацията, били са повече или по-малко либерални и тези хора са там. С други думи, най-вероятно обменът ще бъде в тази посока. И, разбира се, това не са Кудрините, Набиулините или Чубайс – всички те са в миналото. Всичко това е за пенсиониране.

Сергей Викторович, днес, благодарение на действията на украинската армия и обединения фронт на западните партньори, Путин е в ъгъла като уловен плъх. Кажете ми, моля ви, как според вас Путин ще излезе от този ъгъл: ще се застреля ли, ще заповяда ли да използва ядрено оръжие, ще поиска ли от Запада да „даде гаранции“? Какво ще направи той?
Мисля, че ще бъде повече от едно нещо. Той със сигурност няма да се застреля, няма нито чест, нито съвест, не е офицер. Това не се обсъжда. Тоест, да, той ще се опита да преговаря, ще се опита да преговаря поотделно, ще изпрати агентите си на работа и т.н., и т.н. Мисля, че днес мирогледът на Путин е много различен от нашия мироглед, от общия мироглед. Той не разбира, че просто е в това положение, защото в продължение на 20 години е обучавал обкръжението си да казва едно в чакалнята и съвсем друго в кабинета му, точно това, което иска да чуе. Когато казват „да!“, това означава „не“.
Той не може да осъзнае нивото на трагедията – своята собствена, не казвам трагедията на Украйна или Русия. Той не разбира, че Русия на Путин вече не съществува. Веднага щом разбере това – най-вероятно ще го разбере след някакъв разговор с някакъв кръг, с някакви хора – тоест, когато разбере, че армията не е с него, специалните служби не са с него и т.н., че тези хора са готови да се пенсионират, така че няма да бъдат засегнати, и аз мисля, че ще бъдат, но въпреки това никой няма да гарантира на Путин, никога, при никакви обстоятелства, но мисля, че това ще бъде поредния „дворцов преврат“. Може да е много мек, може да е много груб. Мисля, че ако най-близките сътрудници на Путин дойдат на власт, мисля, че ще трябва да се откажат от него. Само за да спасят себе си и страната. Днес Путин струва много малко. Цялото му обкръжение разбира това. Говоря с хората по един или друг начин – и по телефона, и по друг начин – и ако, да речем, преди месец хората се страхуваха да кажат лоша дума за тях, просто се страхуваха, днес казват това, което казват по площадите в Украйна. И това е най-близкото обкръжение на Путин.

Ще ви задам един последен въпрос: ще спечели ли Украйна?
Виждам какво се случва в Украйна, виждам мотивацията да защитим родината си, страната си, вярвам в това. Имам роднини в Украйна, които не са се евакуирали, които казват: „Не, ние ще победим, няма да си тръгнем. Това са деца и жени, те са мои роднини. По кръв. Тези хора не заминават просто защото са сигурни, те са обикновени хора, но са сигурни, че Украйна ще победи. И аз съм сигурен в това, разбира се.

Сергей, благодарен съм ви за това интересно интервю. Благодаря ви.
Благодаря ви.

Край

Сакар нюз
От Сакар нюз март 21, 2022 17:49
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Вътю април 5, 02:16

    Явно загубата на Донбас, се тълкува като победа за Украйна….:)

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.