Инж. Николай Лафчиев: „Очаквам до средата на ноември въпросът с дървата за огрев за населението да бъде решен“

Стоян Тонев
От Стоян Тонев септември 30, 2022 14:49

Инж. Николай Лафчиев: „Очаквам до средата на ноември въпросът с дървата за огрев за населението да бъде решен“

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 23 - 29 септември 2022 г., брой 34/1012, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Във връзка с читателски запитвания, в които остро се поставя въпросът с недостига и бавното снабдяване на населението от община Тополовград с дърва за огрев, се обърнахме към инж. Николай Лафчиев – директор на ДЛС – Тополовград за разяснение по ситуацията с този важен за хората проблем. Ето какво отговори той:

„Снабдяването с дърва за огрев е предизвикателство за държавните горски и ловни стопанства, които извършват продажбата им на местното население. Домакинствата в община Тополовград се снабдяват изцяло от ДЛС – Тополовград. Когато преди 6 месеца отново поех ръководството на стопанството, разбрах, че това ще бъде един от проблемите през тази година. Разбирам безпокойството на хората, с настъпването на новия отоплителен сезон, затова бих искал да разясня някои неща.
ДЛС – Тополовград, изпитва затруднение с добиването на дърва за огрев. Факторите за това са много. През настоящата година значително се повиши търсенето на дървесина, цените се повишиха и това се отрази на добива и продажбите. Настъпилата енергийна криза подтиква част от домакинствата да се презапасяват с дърва за огрев. В същото време е много трудно да се намери работна ръка, защото работата в дърводобива е изключително тежка.
През тази година ДЛС – Тополовград, се намира в 10-ата година от 10-годишния програмен период, което също ограничава възможностите за дърводобив. Всичко това се отразява върху дейностите на стопанството и в частност върху дърводобива.
За преодоляване на проблемите по снабдяването на населението съм провел срещи с кметовете на кметства от общината. От тяхна страна в стопанството получихме заявки за нужното количество дървесина за домакинствата от всяко населено място. Общо заявеното за цялата община е 15 020 пространствени кубика /пр. m3/.
До момента за населението са продадени 9000. За още 8000 има проведени процедури и сключени договори за добив. Това количество е достатъчно, за да се реши проблемът за община Тополовград. Очакванията са количествата да бъдат добити до средата на месец ноември. Мога да кажа, че част от селата в общината са задоволени вече над 80%.
За съжаление все още остава затруднено снабдяването на големи села като Орешник, Мрамор, Устрем и Радовец.
Една от целите които си поставяме при снабдяването е да организираме нещата така, че домакинствата от всяко населено място да се снабдяват с дърва от най-близкото до тях сечище, за да не се натоварват с големи транспортни разходи.
Цената на която предлагаме дървата за огрев е 54 лв. за пространствен кубик. Тя е една от най-ниските в района и ще остане непроменена до задоволяването на населението. От 1 септември започнахме добив на дърва за огрев – акация, която е малко по-евтина и също ще бъде предложена за продажба.
За да бъдат задоволени нуждите на домакинствата от нашата община, през последните години, политиката на ДЛС – Тополовград, е да не продава дърва за огрев извън територията на общината.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев септември 30, 2022 14:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.