Инж. Николай Лафчиев: „За ДЛС – Тополовград 2020 г. бе трудна, но все пак успешна“

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 26, 2021 13:33

Инж. Николай Лафчиев: „За ДЛС – Тополовград 2020 г. бе трудна, но все пак успешна“

Акценти

  • Регионален вестник, # 3/935 година XVIII, 22 - 28 януари 2021 г.Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Директор на „Държавно ловно стопанство – Тополовград“

Господин Лафчиев, каква беше за ръководеното от Вас „Държавно ловно стопанство (ДЛС) – Тополовград“ изминалата 2020 г. Изпълнихте ли заложено в плана Ви за годината?
За ДЛС Тополовград изминалата 2020 г. беше изпълнена с много трудности, но въпреки това според мен можем да я отчетем като успешна. Стопанството изпълни целите, задачите и разчети те, заложени в годишния план и всичко това стана в условията на сложна епидемиологична обстановка вследствие на COVID-19.
През голяма част от времето стопанството се налагаше да работи в намален състав, спазвайки карантинните мерки. Предизвикателствата не свършваха, на изпитание ни поставиха горските пожари, които бяха едни от най-големите в последните години. Благодарение на съвместните действия на служителите, противопожарната служба и доброволците, овладяхме сложните пожари.

Една от дейностите Ви е да снабдявате населението на общината с дърва за огрев. В пре-дишни години това беше голям проблем. Как се справихте сега?
Справихме се успешно със снабдяването на населението с дърва за огрев. Нямахме проблеми в това отношение през годината. В момента на склад имаме налични 2000 кубика. Използвам възможността да уведомя населението и кметовете, че който има може, да закупи безпроблемно без ограничение на количеството.

При другите Ви дейности – нови насаждения и ловната дейност, как се справяте?
Създадохме 106 дка нови кедрови култури в землището на село Българска поляна. Тази дейност ще продължим усилено и през новата година.
С колегите лесовъди през последния месец с тревога наблюдаваме състоянието на иглолистни гори, засилва се съхненето на боровите култури и овладяването на този проблем стои пред нас и през настоящата година.
По отношение на ловната дейност искам да отбележа, че приключваме труден ловен сезон, за радост без инциденти. За съжаление Африканската чума по свинете (АЧС) не подмина и нашия регион през третата година откакто е регистриран първият случай в България. Вследствие на заболяването напоследък се наблюдава рязко спадане на популацията от дива свиня. Тя ще се възобнови след години, но ще трябва и полагане на грижи от страна на ловците и служителите от стопанството.
През 2021г. „ДЛС – Тополовград“ ще засили извършването на проверки по отношение на дейностите свързани със закона за лова и закона за горите. Опазването на горите и дивеча ще бъде основен приоритет през новата година.

Как ще се отрази на дейността на ДЛС обявяването на Защитени зони в Сакар планина?
На обществено обсъждане са две проекто заповеди за обявяване на защитени зони BG0000212 „Сакар“ и BG0000217 „Ждрелото на река Тунджа“, в които попада голяма част от територията на стопанството. С това се регламентира поддържането на 10 % гори във фаза на старост и стопанисването в съответствието с разпоредбите на глава IV от Наредбата за сечите. В голяма част от работата ние се съобразяваме с тези разпоредби и това съвпада с основната ни цел за стопанисване на горите и подобряване на тяхното състояние.

Какво ще пожелаете на служителите от ДЛС през новата 2021 г.
Искам преди всичко да им пожелая да за живи и здрави, колкото и традиционно да звучи това. Защото за съжаление през 2020 г. загубихме добър приятел, професионалист и колега Ангел Ангелов. Поклон пред паметта му! Няма нищо по ценно от човешкия живот и затова нека всички колеги и цялото население на общината да сме живи и здрави, а на колегите желая и това, да имаме една успешна година за реализация на целите и задачите пред ДЛС – Тополовград.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 26, 2021 13:33
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.