Излишна ли е община Тополовград за Хасковска област?

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 17, 2021 07:09

Излишна ли е община Тополовград за Хасковска област?

Акценти

 • Регионален вестник, # 6/938 година XVIII, 12 - 18 февруари 2021 г.Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

До г-н Бойко Борисов – Министър председател на Р. България, гр. София
Копия: Госпожа д-р Стефка Здравкова – Областен управител – гр. Хасково;
До господин Станислав Дечев, кмета на гр. Хасково;
До господин Делян Добрев – областен координатор на ГЕРБ – гр. Хасково,
До господин Пламен Минчев – ВрИД Председател на ОбС – Тополовград;
До господин Божин Божинов – кмет на община Тополовград.
За информация до вестник „Сакарнюз“;

Уважаеми господин Борисов,
Уважаеми госпожи и господа,
Гражданско сдружение „Родолюбие“ – с. Устрем и жителите на с. Устрем сме възмутени от дискриминационното отношение на областните институции към община Тополовград по отношение на отпуснатите средства от правителството „Борисов 3“ за област Хасково и разпределението им по общини. В двата броя статии на господин Иван Атанасов, поместени във вестник „Сакарнюз“ от 19 декември 2020 г и от 8 януари 2021 г. цитираме, както следва: „За Тополовград, който не се управлява от ГЕРБ, пари пак няма.“
Близо 21 млн. лв. за ремонти и изграждане на инфраструктура в някои общини отпуска правителството. Новината дойде първо от пресцентъра на ГЕРБ, в която се съобщи: „Правителството Борисов 3“ отпуска милиони за областта.“
Действително правителството с ПМС от 15 декември отпуска за област Хасково 20 889 000 лв. От тях за община Димитровград – 2 000 000 лв. за ремонт на общински пътища, за община Ивайловград – 1 470 000 лв. за „Изграждане на спортно развлекателен комплекс в кв. „Лъджа“.
По бюджета на община Любимец ще бъдат приведени 2 586 000 за ремонт на ВиК мрежа и сградни отклонения и „Реконструкция на общински пътища, улична мрежа и съоръжения към тях на територията на община Любимец.“. За Свиленград са предвидени 3 856 400 лв. за основен ремонт на бул. „България“ и изграждане на прилежащи съоръжения, площадки и паркоустройство Свиленград“.
По бюджета на община Симеоновград ще се влеят 878 000 лв. за „Реконструкция на мост над р. „Луда Яна“ – с. Троян.
По това ПМС община Харманли ще има допълнителна сума от 2 400 000 лв. От тях 1 400 000 лв. за „Реконструкция на улици и паркинги на територията на гр. Харманли“. Останалият 1 000 000 лв. за основен ремонт на Централния площад.
За областния град са предвидени най-много – 7 700 000 лв. За изграждане на парк за спорт отдих – I етап – 3 900 000 лв. и за „Ремонт на улична мрежа и обществени пространства“ – 3 800 000 лв.
За цялата държава по това ПМС се одобряват допълнителни трансфери за 263 993 217 лв.
Повтаряме, за община Тополовград няма, интересно!
Втората статия е озаглавена: „Неизменният липсващ – община Тополовград“. В нея четем: „При разпределение на всички средства на данъкоплатците, които правителството разпределя и ГЕРБ раздава, има един неотменен отсъстващ и това е община Тополовград. Причината е, че не се управлява от хора на Бойко Борисов. Дискриминацията над малката сакарска община продължава вече няколко години.“
В края на 2017 г. правителството отпусна 6 587 725 лв. на общините в област Хасково. Имаше пари за Харманли, Любимец, Свиленград, Минерални бани, но не и за Тополовград.
През април 2018 г. се разпределиха нови милиони за ремонт на пътища по ПРСР – 2 014, и договор с ДФЗ. Печелившите бяха от Харманли, Любимец, Ивайловград, без Тополовград.
През август същата година МС отпусна допълнителни милиони за общините по две постановления, а парите бяха за ремонт, възстановяване и изграждане на инфраструктура. Взети са от резерва на Държавния бюджет и са разпределени за общини от цяла България.
Получиха средства в Симеоновград, Любимец, Маджарово, Харманли.
През октомври 2020 г. други 3.7 млн. лв. МС раздаде за „предотвратяване, овладяване и преодоляване на последици от бедствия на област Хасково“. Те бяха за Димитровград, Ивайловград, Стамболово.
Тополовград отново липсва.
С ПМС №348 от 18 декември 2019 г. правителството разпредели други 136 122 488 лв. от хазната за общини от цялата страна. Най-много в Хасковска област получи община Димитровград. Имаше средства за Ивайловград, за Стамболово, за Маджарово, за Любимец, за Хасково, за Минерални бани, за Симеоновград, но не и за Тополовград.
Господа, изхождайки от гореизложеното питаме следното:
1. Кой разпределя средствата в областта?
2. Причина ли е, че кметът на община Тополовград Божин Божинов не е от ПП ГЕРБ?
3. Кметът господин Божинов е работлив и обичан от жителите на общината. Но поради липса на финансови средства се затруднява в изпълнение на поставените си задачи.
4. Да не би да се допуска грешка от Общински съвет – Тополовград и Общинската администрация за това, че не поставят въпроса за средства, необходими за общината?
5. Излишна и ненужна ли е община Тополовград на област Хасково и ако е така, разрешете ни с провеждане на общински референдум да отидем в друга област – Ямбол или Стара Загора?
Освен това се мотивираме и с фактите:
а. Разстоянието от Тополовград до гр. Хасково е 86 км., а до Ямбол 55 км. Разлика 31 км.
б. Пътят до гр. Хасково е планински, през Сакар планина, през зимния сезон заснежен и при виелица непроходим. При животоспасяващи случаи на тежко болни или при родилки можем да жертваме човешки животи. Това е престъпление и не трябва да се допуска!
6. Срамуваме се от съседните общини Тунджа и Елхово, от състоянието на инфраструктурата на нашите пътища. Техните са с нова настилка и маркировка, а нашите са разбити и са предпоставка за катастрофи и произшествия.
7. Нашата община е погранична, жителите и са давали и дават своята ДАН в помощ на граничарите и мероприятията свързани с ОПАЗВАНЕ на южната граница, а тя е и ГРАНИЦА на ЕС. Това задължава държавните институции да са по-внимателни, да създават по-добри условия за живеене с цел задържане на населението. Нали с тази цел излизат и ПМС? Необходимо е да се изпълняват.
Молим горепосочените институции да ни отговорят писмено на адрес:
Гражданско сдружение „Родолюбие“ – Устрем.
С. Устрем, общ. Тополовград ПК 6563, ул. „Христо войвода“ №5, получател: Христо Желязков Попов
С Уважение:
Гражданско сдружение „Родолюбие“ – Устрем. председател Христо Желязков Попов, Секретар Панайот Димитров Бочков и членове: инж. Петър Димитров Татаров, Димо Атанасов Маринов, Михо Иванов Петров, Георги Костадинов Червенков и Никола Георгиев Ходжев
19.01.2021 г
с. Устрем

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 17, 2021 07:09
Напиши коментар

6 коментара

 1. Анонимен февруари 20, 23:30

  Явно има нужда от промяна

  Отговори на този коментар
 2. Charl февруари 18, 13:02

  Браво и успех!

  Отговори на този коментар
 3. Златко Георгиев февруари 18, 08:42

  До общинарите. Кога ще бъде опесъчен кв. Свети Илия? Квартала е като ледена пързалка. Сутрин даже и осветление няма. И горе живеят хора.

  Отговори на този коментар
 4. пурко февруари 17, 18:41

  Мястото ни е в област Ямбол , комунягите ни набутаха в Аскю заради мегаломанията им за голямата Асковска област !

  Отговори на този коментар
 5. Guest 1 февруари 17, 17:59

  Всякой вика вземи ги ти!😀
  Само Одринска околия може да ни вземе,тогава ще ни оправят😀

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

 • 9 518 113 преглеждания