За руснаците в Търново-Сеймен, част 3

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 1, 2021 19:04

За руснаците в Търново-Сеймен, част 3

Екатерина Бендерева, Ксения Бендерева

Продължава от част 2

Вярно е, че храната не достига, че креватите са направени от самите деца от подръчни материали, че дрешките им са ушити от американски пижами и одеяла, но дечицата са окръжени от любов. Създава се и гимназия, наречена на името на ген. Врангел, в която има както класове за най-малките, така и пълния комплект от гимназиални класове. На първо време гимназиалният курс на обучение се води с всички класове (от1 до 5 гимназиален) в едно помещение едновременно. Това създава проблеми, но те са външни и след известно време са преодолени. По-важното е, че трябва да е уеднаквят знанията на учениците, които идват от различни училища с различна степен на подготовка. В класовете се срещат и ученици, които са значително по-възрастни от останалите – те просто не са могли да се учат по време на войната. И още нещо, което отбелязват педагозите: от прекараните изпитания децата са придобили сериозно, възрастно мислене. Като резултат, по-големите не е необходимо да бъдат убеждавани или мотивирани да учат. Те просто го знаят и го правят и затова в гимназията са отменени оценките. В нея преподават както преподаватели от висшите учебни заведения, така и учители от средните училища. Застъпен е целият курс на училищното образование, провеждат се практически занимания, обръща се внимание на физическата подготовка, силно е застъпена извън училищната дейност, децата се възпитават в патриотичен дух. Получените знания се доказват на провежданите изпити.

Още много неща биха могли да се напишат за уреждането на живота на руснаците в Галиполи. Интересен е, например, списък на книгите, за които има опашка на чакащите в наскоро организираната библиотека. В него, освен имената на класиците на руската литература и някои чужди автори, се намират книги по диференциално и интегрално смятане, пособие за самостоятелно изучаване на висша математика, съпротивление на материалите, история и др. В началото, когато няма още библиотека и гладът за книги е изключително голям, се намират няколко „бизнесмена”. Те пишат някакви произведения, обикновено със съмнително литературно качество, и го предлагат за четене срещу заплащане, което никак не е скромно. И представете си, доста хора отделят от оскъдицата си за да осъществят желанието си за четене.

Не можем да не споменем и за друг извор на култура – театъра. Неговата организация започва в първите месеци на 1921г., когато проблемите с настаняването на хората и насъщните им нужди са по някакъв начин решени. Впрочем, погрешно е да се говори за театъра в единствено число, защото от любители и професионалисти са сформирани следните драматични трупи: корпусна, дивизионна и във всички полкове, а също така и училищна трупа. Помещенията са направени със собствени сили, декорациите от сандъци и други подръчни материали, за грим и сценични костюми е сложно да се говори. Вместо перуки се използва овча вълна, гримът понякога се сваля с оръжейна сланина, използвана на времето за почистване на оръжията. Репертоарът на отделните трупи обикновено носи случаен характер, което е разбираемо при тези условия. Но все пак да уточним, че за времето на съществуването си (по-малко от 1 година) корпусният театър има реализирани 80 постановки, като сред тях са 8 пиеси на Островски, 4 на Чехов, „Ревизор” на Гогол, „Лелята на Чарли” на Т.Брандън и др. Що се отнася до полковите театри, то в болшинството от тях подборът на репертоара се диктува от желанието да се развлича публиката, но в някои от тях има и сериозни постановки. Представленията обикновено са безплатни, но е позволено пускането на малък брой билети с приходите от които да се покрият разходите по спектакъла.

Освен театър при всеки полк има и хор. Хорове има и към военните училища. Те участват във всички църковни служби. Когато се дават концерти, обикновено се изпълняват народни песни, но в репертоара им присъстват и хорови творби на Чайковски, Гречанинов и др. В такива случаи публиката се наслаждава на изумителното хорово изпълнение на оркестровите партии в тези произведения. Още на третия ден след пристигането си, хорът на Корниловския полк дава духовен концерт в арменската църква в Галиполи, където изпълнява „Отче наш” (музика – Чайковски) на гръцки. От този момент гръцкото и турското население на града е покорено от руското хорово пеене. За това допринася и редовното участие на същия хор при богослуженията на местния митрополит в гръцката църква. Руските църковни песнопения се изпълняват на гръцки език и хората често идват в храма за да послушат прекрасната музика. А тъй като руски песни се чуват и по време на почивка, и при ходенето под строй, местното население дори почва да разпознава воинските части по техния репертоар.

Остро се чувства недостигът на музикални инструменти. Военните части, които са успели при евакуацията да вземат някой-друг инструмент ги събират в малък оркестър и по памет оркестрантите записват партитурите. Любовта към музиката кара други да търсят начин да си набавят инструменти. Така например, военнослужещи от Техническия полк събират от мизерните си средства 200 турски лири и купуват предаден за отпадъци негоден комплект духови инструменти. Те ги ремонтират, като поради липса на метални части заменят негодните с изработени от тях от дърво или рог, и вече след две седмици имат първото си представяне пред публика. Върхово постижение на изобретателността обаче е проявена от музикантите на инженерната рота на Марковския полк, които използвайки дървото от сандъци, телеграфни кабели и други подобни материали успяват да изработят 20 балалайки, необходими за цялостен балаечен оркестър.

Много би могло да се напише за усилията, които се отделят за поддържане на физическата форма на хората, но за това достатъчно красноречиво говорят направените фотографии.

Продължава в част 4

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 1, 2021 19:04
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама