За Деня на художествената самодейност наградиха ръководители на състави

Стоян Тонев
От Стоян Тонев април 5, 2021 11:29

За Деня на художествената самодейност наградиха ръководители на състави

Акценти

  • Регионален вестник, # 12/944 година XVIII, 26 март - 1 април 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Трима изявени ръководители на самодейни състави към читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1894“ – Тополовград, бяха наградени за своята дългогодишна дейност, принос и добри постижения в работата си през годините в сферата на самодейността в културата. Отличията са и по повод 1 март – Ден на любителското творчество и художествената самодейност.
По долу са имената им и какво е най-значимото в дългогодишната им дейност н Тополовградското читалище.
Вълчо Янев – режисьор на Театъра на комедията „Велко Кънев“ – Тополовград, бе удостоен от Министерството на културата с почетна грамота за принос в развитието и утвърждаването на читалищното дело и по повод 1 март – Ден на любителското творчество и художествената самодейност.
Той е от Тополовград, работи като ръководител на театралния състав от 1973 година. „Ако България има държавен сатиричен театър и той е в София, то националният любителски сатиричен театър е в Тополовград“. Думите на Нина Светославова най-точно описват близо 50-годишния труд на режисьора да превърне театралния състав в емблема на Тополовград и на най-добрия комедиен театър.
Ръководен от Вълчо Янев, Театърът на комедията е носител на престижни награди от национални и международни фестивали.
Стойчо Чобанов – ръководител на Мъжката вокална група, Групата за стари градски песни „Авролева“ и Дамския хор, бе удостоен от Съюза на народните читалища с медал и грамота. Наградата е за „признато съвършенство“, постигнато от него като ръководител на музикалните формации при читалище „Св. Св. Кирил и Методий- 1894“. С прекрасните си многогласни разработки, със своите аранжименти и с богатия и разнообразен репертоар на Мъжката вокална група – заслуга на Стойчо Чобанов, песенното изкуство на Тополовград е разпознаваемо в цяла България. Мъжката вокална група и Групата за стари градски песни „Авролева“ са лауреати на най-авторитетните национални фестивали. За тях с уважение се говори в Сърбия, Турция, Гърция, Украйна, Италия и Молдова.
Тонка Славкова – ръководител на Състава за художествено слово „Сладкодумци“. Тя го създава през 1972 г., който и до днес има своето достойно място в културния календар на община Тополовград. Към настоящия момент състав „Сладкодумци“ активно работи с деца от две възрастови групи.
В края на 2020 година Силвия Атанасова от детската формация за художествено слово „Сладкодумци“ заслужи втора награда в първа възрастова група (до 11-годишна възраст) на VI Национален конкурс-рецитал „Вапцарови дни“.
Близо 50 години Тонка Славкова посвещава цялата си любов, знания и умения да разкрива пред децата на Тополовград магията на словото, да ги запознава с творчеството на български и чужди автори, да разкрива пред тях красотата на родния език и да възпитава у тях въображение, темперамент и вкус към добрата литература.
От настоятелството на читалището изразяват своята радост и удовлетворение от свое и от името на актьорите от Театъра на комедията „Велко Кънев“ и на участниците в другите самодейни състави за високото признание за Вълчо Янев и наградите на Стойчо Чобанов и Тонка Славкова.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев април 5, 2021 11:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама