Заровени телефони, подкупи и параноя: Животът под руска окупация

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 10, 2022 08:14

Заровени телефони, подкупи и параноя: Животът под руска окупация

Акценти

  • Разказите за живота под окупация от онези, които са успели да избягат, разказват история за почти пълна параноя и подчинение на капризите на войниците и назначените от Кремъл.

Свързани публикации

By 
Една двойка зарови телефоните си в градината, за да не бъдат заловени от руските нашественици.

Други раздадоха колите си или платиха подкупи, за да накарат руските войски да им позволят да избягат в украинската земя.

И много други загубиха бизнеса и домовете си от новите владетели на Херсон и съседния му регион Запорожие в разбития от войната юг на Украйна.

Разказите за живота под окупация от онези, които са успели да избягат, разказват история за почти пълна параноя и подчинение на капризите на войниците и назначените от Кремъл.

Русия наложи военно положение и ограничи комуникациите в четири украински региона, които обяви за свои през септември.

Никой не е под пълен контрол на Кремъл и всички преживяват тежки боеве през третия месец от изтласкването на Украйна обратно в завладените земи.

Липсата на независим медиен достъп до контролираните от Русия региони прави тези истории почти невъзможно да бъдат проверени независимо.

Но моделът, който рисуват, не се вписва лесно във версията, която кремълските медии представят за родната си аудитория.

„Беше невероятно страшно“, каза бившият инженер от атомната електроцентрала в Запорожие Антон Овчаров.

Контролираната от Русия централа, която е най-голямата в Европа, е близо до мястото на постоянен обстрел и има само достатъчно мощност, за да предпази шестте си затворени реактора от топене.

„Целият ни град е пълен с непознати с оръжия“, каза 44-годишният жител на „Енергодар“.

Никой не се чувства в безопасност

Людмила и Олександър Шевчук заявиха, че руските войски в тяхното село Качкаривка в района на Херсон ще нахлуят в домовете на хората и ще конфискуват мобилни телефони.

56-годишният съпруг и съпруга заявиха, че руснаците вероятно се страхуват, че местните жители ще отстъпят позициите си на украинските сили близо до фронта. „Те ходеха от къща на къща с оръжията си. След това ще хвърлят всички телефони в кофа и ще си тръгнат“, каза Людмила.

„Ще си погребем телефоните. Всеки би направил това. Тези, които не погребаха своите навреме, всички загубиха своите.“

Майката на две деца Ирина Михайлена каза, че войниците веднъж са спрели нея и дъщеря й по средата на улицата в град Бердянск в Запорожка област. „Те претърсиха чантата й, търсейки телефона й. Същия ден 12-годишното дете на моя приятел вървеше само по улицата и също беше спряно. Претърсиха и чантата й“, разказва 43-годишният брокер на недвижими имоти.

„Трябва да изтриете цялата си кореспонденция, не дай си Боже да кажете нещо някъде срещу Русия. Никой не се чувства в безопасност.“

Психологически натиск

Русия тормози семейства в райони под по-строг контрол, докато Украйна бавно си проправя път по-дълбоко в Херсон.

Но тези, които избягаха в обратната посока, казаха, че войниците са готови да докарат хората до украинските позиции, срещу определена цена. „Преди можехте да им плащате с водка, но сега наистина трябва да платите“, казва жена от региона Херсон, която се съгласява да бъде идентифицирана само като Олга от страх от възмездие.

„Руснаците ще ви изведат и след това ще се върнат и ще вземат вещите ви“, каза 57-годишният жител на частично заловения Дудчани.

Олександър Шевчук каза, че приятелите му са предали ключовете от колата си на руснаците, за да бъдат пуснати. „По-късно видяхме войниците да се движат наоколо с тази кола“, каза той.

Съпругът и съпругата му заявиха, че войниците също са оказали „психологически натиск“ върху жителите на Херсон да се преместят на анексирания от Кремъл полуостров Крим.

„Те бяха щастливи да ви закарат в тази посока“, каза съпругът.

Чеченците превземат властта

Телефоните, които селяните от Качкаровка са погребали, е трябвало да използват руски SIM карти и са имали достъп само до сайтове, одобрени от московските цензори.

Преходът е част от русификацията, която принуди местните служители или да сменят страните, или да бъдат арестувани.

Родената в района на Херсон Нина Безгуба каза, че е избягала от селото си Нижни Серохози, когато войници от Чечения – регион под командването на страховития силен човек Рамзан Кадиров – са наводнени преди две седмици.

„Чеченците превземат домовете ни“, каза 44-годишният безработен.

„Бих казал, че 60 процента от населението сега е чеченско.“

Мнозина описват местните жители в окупираните територии, които остават вкъщи колкото е възможно повече, за да избегнат контакт с руснаците.

Брокерът на недвижими имоти Михайлена заяви, че окупационните власти използват новите си правомощия, за да конфискуват печеливши бизнеси като курорти и хотели в нейния град Азовско море.

„Те идват с коменданта, сочат с пръст, казват, че искат това и това е“, каза роденият в Бердянск.

Но не всички се предаваха без бой.

Олаксандър Горбоносов каза, че той и приятелите му ще наливат захар в руските военни резервоари за гориво, за да направят машините, макар и само за кратко, неизползваеми.

„Но тогава разбрахме, че няма полза. Те просто ще отидат при фермерите и ще заплашат да изгорят оборудването им, освен ако не им дадат повече гориво“, каза роденият в „Енергодар“.

„Избягах, когато руснаците разбраха къде живеем. Има толкова много информатори.“

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 10, 2022 08:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама