Започна жътвата на есенниците

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юли 14, 2021 14:00

Започна жътвата на есенниците

Акценти

  • Регионален вестник, # 26/958 година XVIII, 9 - 15 юли 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Започна жътвата на есенниците в Тополовградско. Преобладаващите посеви са от пшеница, докато декарите с ечемик са много по-малко и не на всички места. Според земеделските производители Иван Увалиев от Устрем, Митко Иванов от Мрамор, Тенчо Янчев от Синапово, Димитър Димитров от Доброселец, Диян Личев от Светлина и Стоян Димитров от Планиново тя върви трудно. Причините за това са падналите дъждове и преовлажняването на почвата и зърното и силните, бурни ветрове, които преминаха през територията на общината в последната седмица. Те са направили така, че една значителна част от посевите или са полегнали, или са завъртени в различни посоки, което прави прибирането на зърното значително по-трудно.
Засега се жъне ечемикът там където го има, като добивът е около 400 кг/декар, а в с. Светлина от 20 декара елитен ечемик за семепроизводство, Диян Личев е добил по 600 кг от декар. Жъне се и рапицата край селата Светлина и Синапово и добива се очертава около 200 кг.
До края на седмицата ще започне и жътвата на пшеницата, като се очаква добивите да бъдат от 400 до 600 кг в различните землища в общината. На някои места като в Устрем и Мрамор са опитали пробно жътва на пшеницата, но се оказва, че все още трябва да се изчака.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юли 14, 2021 14:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама