Започна беритбата на гроздето в Сакарския край

Стоян Тонев
От Стоян Тонев септември 11, 2021 07:57

Започна беритбата на гроздето в Сакарския край

Акценти

  • Регионален вестник, # 33/965 година XVIII, 17 - 23 септ. 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

В първите дни на месец септември започна беритбата на някои сортове грозде в лозовите масива край Тополовград и селата Орешник и Капитан Петко войвода.
Именно в землищата на трите населени места е концентрирано лозарството, масирано в общината. За да разберем какво е състоянието на реколтата, както и прогнозните цени за отделните видове сортове, се обърнахме към нашия редовен консултант Николай Узунов. Той със семейната фирма „Агровет“ са едни от най големите производители на грозде в общината. Ето какво ни каза господин Узунов: „Състоянието на реколтата към момента е добро. Падналите в края на месец август дъждове, макар и малки по количество, помогнаха много за подобряване на състоянието на гроздето, което към този момент бе започнало да изпитва сериозен недостиг на влага и да повяхва. Иначе сушата пък помогна да не се развият много от традиционните заболявания по лозята. На отделни места се появи брашнестата мана, но общо взето сериозни заболявания нямаше, което е вследствие и от правилното и навременно третиране със съответните препарати от лозарите.
Гроздоберът вече започна на бели сортове грозде, като цената на „Брестовица“ върви около 90 ст. за килограм, а при „Мускат Отонел“ тя е около 1,20 лв.
При сорта „Памид“ цената е около 70 ст., а при „Ркацители“, чиято беритба още не е започнала, очаквам цена около 80 ст./кг.
При червените сортове – „Мерло“ и „Каберне“, моята прогноза е за цена около 90 ст. за килограм грозде от тях.“

Снимка: Архив

Стоян Тонев
От Стоян Тонев септември 11, 2021 07:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама