Започват ремонт на „Вила Армира“

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 17, 2021 09:49

Започват ремонт на „Вила Армира“

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 17 декември – 6 януари 2021 г., брой 46/978 година
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани

Свързани публикации

С церемония „първа копка” стартираха и действията по изпълнението на проекта „Устойчиво развитие на археологически обект „Антична вила – Ивайловград“. Тя се състоя на 13-и декември, а преди това във фоайето на НЧ „Пробуда 1914” – Ивайловград, се проведе начална пресконференция под ръководството на кмета на община Ивайловград – Диана Овчарова.
По време на пресконференцията ръководителят на проекта Виолета Недялкова запозна обстойно всички присъстващи с дейностите, които ще бъдат извършени в следващата година.
Финансирането на проекта е комбинирано и е на обща стойност: 8 251 466,11 лв., от които 7 007 621,11 лв. е БФП и 1 243 845,00 е ФИ. БФП от своя страна е разделено на ЕФРР-5 956 477.94 лв. и НФ-1 051 143.17 лв., като основната цел е развитието на туризма в общината.
Предвидени за изпълнение са общо 6 дейности, а подобектите, които ще бъдат реставрирани са:
1: „Вила Армира” – Жилище на собствениците на античното поземлено владение”
2: „Археологически комплекс западно от вилата”
3: „Посетителски център”
4: Възстановка на работилници за антични занаяти, дейности по експониране, социализация и благоустрояване на околното пространство”
5: „Наблюдателна кула”
6: „Подход към обекта”
Дейностите ще се изпълняват от консорциум „Армира 2020“, в който участват четири фирми – „САТПРО“ ООД, „Вейл Конструкции“ ЕООД, „Стройекспрес–НН“ ООД и „Стройинвестконсулт София“ ЕООД.

Официални гости на събитието бяха заместник-министъра на Регионалното развитие и Ръководител на УО на ОП „Региони в растеж” – Нина Стоименова и доц. д-р Гергана Кабакчиева – наблюдаващ археолог на обекта, Антоанета Дамаскинова – строителен надзор на обекта и Ангел Ангелов – представител на фирмата, която ще извършва строително монтажните и консервационно-реставрацио.

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 17, 2021 09:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама