„Забавно лято 2022 г.“ – втори епизод.
Посещение на манастира „Света Троица“

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юли 4, 2022 09:39

„Забавно лято 2022 г.“ – втори епизод.<br>Посещение на манастира „Света Троица“

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 1 - 14 юли 2022 г., брой 25/1003, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Около 30 деца на възраст от 5 до 12 години от Тополовград се включиха във втората проява от програмата „Забавно лято 2022 г.“ Целта беше разглеждане на манастира, запознаване с историята му и на хайдушкото движение в района, забавни игри, пикник на открито. Някои от децата бяха придружавани от своите родители или роднини и от служители на РУ „Полиция“.
Пъстрата и разнородна група успя да направи пребиваването си в манастира и околностите му в приятно и развлекателно събитие. Преди да влязат в Светата обител те поднесоха цветя пред барелефа на легендарния хайдутин и войвода Кара Кольо, намиращ се в началото на подхода към манастира.
С интерес и любопитство децата влязоха вътре в двора, където ги посрещна Ставрофорен свещеноиконом отец Николай Клюнков. Там те бяха запознати с историята на манастира – неговото създаване и развитието му през годините и вековете от монах Сергий. Той им разказа освен това и историята на Кара Кольо и други легендарни войводи и хайдути, подвизавали се в този край по време на османско владичество.
Децата получиха своя първи урок за това как, кога и защо се палят свещи в църквата и се учиха как да се кръстят според каноните на православната християнска религия. След като разгледаха с интерес постройките и двора на манастира и пиха от студената сакарска вода, течаща от чешмите, те се отправиха към поляните в околностите на Светата обител. Там те играха федербал, теглиха въже, порадваха се на бистрите води на реката и си направиха пикник на открито.
Уморени и щастливи от видяното и чутото, децата и техните придружители се прибраха в Тополовград в очакване на следващото събитие от „Забавно лято“. То бе предвидено за 30 юни като в програмата на „Забавно лято 2022“ бе извършена промяна. Вместо посещение на долмени край село Хлябово, на децата бе предложена прожекция на филм от „Детството на баба“ в читалището в Тополовград, както съобщиха организаторите.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юли 4, 2022 09:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.