„Забавно лято 2021 г. – втори епизод. Посещение в манастир

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юли 23, 2021 11:03

„Забавно лято 2021 г. – втори епизод. Посещение в манастир

Акценти

  • Регионален вестник, # 28/960 година XVIII, 23 - 29 юли 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Около 35 деца на възраст от 5 до 12 години от Тополовград се включиха във втората проява от Програмата „Забавно лято 2021 г.“. Целта беше разглеждане на манастира „Света Троица“ и запознаване с историята му, хайдушкото движение в района, забавни игри и пикник на открито.
Преди да влязат в Светата обител те поднесоха цветя пред барелефа на легендарния хайдутин и войвода Кара Кольо, намиращ се на входа. След като с интерес и любопитство влязоха вътре в двора, децата бяха запознати с историята на манастира – неговото създаване и развитието му през годините и вековете, от монах Сергий. Той им разказа освен това и историята на Кара Кольо и други легендарни войводи и хайдути, подвизавали се в този край по време на османското владичество.
Децата получиха своя първи урок за това как, кога и защо се палят свещи в църквата и се учиха как да се кръстят според каноните на православната християнска религия. След като разгледаха с интерес постройките и двора на манастира и пиха от студената сакарска вода, течаща от чешмите там, те се отправиха към поляните в околностите за да си поиграят и да си направят пикник, както беше по план. След това уморени и щастливи от видяното и чутото, децата и техните придружители се прибраха в Тополовград в очакване на следващото събитие от „Забавно лято“.
Освен придружителите от организаторите – Община Тополовград и Читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1894“, почти всички от децата бяха придружавани от своите майки, баби или дядовци.
Внушителната и разнородна група да направи пребиваването си в манастира и околностите му в приятно и развлекателно събитие.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юли 23, 2021 11:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама