Емил Михов: „С 3D мапинг шоу човек може да се разходи по крепостта“

Живко Тенев
От Живко Тенев септември 21, 2021 08:52

Емил Михов: „С 3D мапинг шоу човек може да се разходи по крепостта“

Акценти

  • Регионален вестник, # 33/965 година XVIII, 17 - 23 септ. 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Атрактивното 3D мапинг шоу на крепостта „Топликос” в Минерални бани предизвика голям интерес и над 90 електронни медии публикуваха фрагменти от него. То вече отмина, поне до следващия път. Сега ние искаме да разкажем за хората, които стоят зад него.
Най-важният човек безспорно в неговото създаване е Емил Михов, експерт по история и туризъм и артист по душа. Той от години се занимава с фотография, графичен дизайн, филмово производство и интерактивни инсталации. Живее в Габрово, но често пътува до различни градове в страната. Според него, туристът трябва да се забавлява и да разбира какво вижда.
„Ние разработваме технологии, които да позволяват на музеите да разказват кратки истории. Много често в работата си използваме холограми, които могат да бъдат свързани с археология или етнография чрез кратко кино. По този начин ние обясняваме на хората отвън какво има в музеите. Примерно имаме продукт, който чрез 6 холограмни актьора показва как се живее във стара възрожденска къща. Цялата експозиция съществува само виртуално. Постигаме го като прожектираме всичко това върху специален плат, който на вид е невидим за зрителя, но всъщност е прожекционен плат за 3D анимация“, разказа Емил Михов.
„Всъщност холограмите могат да се прожектират върху всякаква повърхност, дори както в случая с Минерални бани върху стара крепостна стена или пушек. Идеята е дискретно да показваме на туристите това, което могат да видят в музея. Освен холограмите другите ефекти, които използваме, са 360-градусово заснемане и специални очила, които позволяват този продукт да бъде разглеждан все едно сте вътре в него. По този начин можем да представяме високи и непристъпни крепости, където човек трудно може да се изкачи. Целта ни е туристът да разбере какво вижда, да му стане интересно и да покани и приятели. Друга технология позволява личният телефон и таблет да станат преносител на нашия продукт. Така човек може да се разходи по крепостта между 3D информацията и така реално вашият телефон става ваш гид.
В търсенето на нови технологии и идеи показваме стари сгради с датчици и когато човек ги доближи, те активират холограми и разказват различни истории. Удобството на тези технологии е това, че ние реално запазваме всички експонати без да ги местим и нараняваме. Всичко е софтуер и се пренася навсякъде на флаш памет“, добави още Емил Михов.

Живко Тенев
От Живко Тенев септември 21, 2021 08:52
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама