Евродепутати критикуват посещението на Жозеп Борел в Русия

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 16, 2021 06:16

Евродепутати критикуват посещението на Жозеп Борел в Русия

Акценти

  • Евродепутатите изтъкнаха и неуспеха на държавите членки в Съвета на ЕС да предприемат повече и по-решителни действия срещу Русия, включително допълнителни санкции.

Свързани публикации

Посещението на Жозеп Борел в Москва не е трябвало да се състои, заявяват много членове на ЕП, които също критикуват Съвета на ЕС за това, че не е отговорил на агресивните политики на Русия.

По време на дебат във вторник следобед с Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел относно настоящото положение в Русия, някои евродепутати защитиха целта на посещението, докато мнозина осъдиха пътуването до Москва. Те подчертаха, че това не е станало в подходящия момент поради продължителното влошаване на отношенията между ЕС и Русия, продължаващата руска агресия в Украйна, репресиите срещу протестиращите, експулсираните дипломати на ЕС, опитите за убийство от страна на разузнавателните служби на страната и лишаването от свобода на опозиционния лидер Алексей Навални.

Във встъпителното си изявление г-н Борел заяви, че е отишъл в Москва, за да види, чрез принципна дипломация, дали руското правителство проявява интерес към преодоляване на различията и обръщане на отрицателните тенденции в отношенията между ЕС и Русия. Отговорът, който е получил, сочи в различна посока, добави той.

Опити на Русия да подкопае доверието в ЕС

Мнозина евродепутати подчертаха, че руското правителство не проявява интерес към обръщане на негативната тенденция в отношенията между ЕС и Русия, докато Европейският съюз продължава да повдига въпроси, свързани с правата на човека и принципите на правовата държава. Те също така остро разкритикуваха поведението и отношението на руския външен министър Сергей Лавров към ЕС и Жозеп Борел по време на срещите и пресконференцията, които са имали за цел да подкопаят доверието в Европейския съюз.

Евродепутатите изтъкнаха и неуспеха на държавите членки в Съвета на ЕС да предприемат повече и по-решителни действия срещу Русия, включително допълнителни санкции. Някои от тях осъдиха някои столици на ЕС за това, че не реагират по подходящ начин на влошаването на отношенията между ЕС и Русия, например чрез спиране на газопровода „Северен поток II“.

Източник: ЕП в София

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 16, 2021 06:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 645 488 преглеждания