ДПС – като феномен в община Тополовград

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юли 29, 2021 08:54

ДПС – като феномен в община Тополовград

Акценти

  • Регионален вестник, # 28/960 година XVIII, 23 - 29 юли 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Политическата партия ДПС поражда различни мисли и настроения в българското общество. Заради начинът на създаване, заради огромната част от членската маса, поради която е обвинявана, че е етническа и още много неща. В началото на т. нар. демократичен преход в община Тополовград за нея почти нямаше никакви гласове, подадени на парламентарни избори. В последствие започнаха да се появяват тук и там, но не много. Носеше се мълвата, че това е заради контрола на тази партия над селското стопанство като цяло в страната и от там във общините.
Дали е така или не е въпрос на предположения и това е право на всеки. Пък и никой официално не сме чули да го казва гласно в страната.
На изборите за 46-ото Народно събрание на 11 юли, подадените за тази партия гласове в една изцяло българска по население /със съответния процент ромска част/ община Тополовград те стигнаха своя връх – 399. В сравнение с изборите, провели се три месеца по-рано – 4 април, сега има нарастване със 122 гласа, тогава те бяха 277 гласа. Всичко това е много трудно да бъде обяснено с някаква внезапно бликнала силна любов у местното население към тази политическа партия. Или че ДПС е направила нещо голямо или значимо за икономиката и инфраструктурата в общината.
Формално ДПС има някаква структура в общината, явяват се по консултации преди изборите – за комисии и всичко по закон, но колко реално са членовете ѝ едва ли някой знае точно. Факт е обаче, че гласоподавателите ѝ се увеличават сега, след като първоначално за тази партия гласуваха предимно в с. Орешник и Тополовград, но бройката им беше далеч под 100.
На изборите на 11 юли от всичките 25 секции в общината има подадени гласове за ДПС. Някъде по 1, другаде по 5, 14, 16, 22, 44, за да стигнем до 7-а избирателна секция в Тополовград, където идва рекордът от 117 гласа.
Това гласуване си е чист феномен за община Тополовград, поради и един друг факт. Официални представители на ДПС тук изобщо не са идвали. Няма предизборни срещи, билбордове, почти няма и агитационни материали и т.н, но гласове има.
За разлика от други партии или коалиции, които бяха тук, срещнаха се със хората, видимо без особен резултат.
Как обаче се получават резултатите на ДПС е една като че ли на пръв поглед загадка. Но не съвсем… и това го знаят майсторите на „изборната мотивация“, която е далеч от нормалната представа на обикновените хора за честни избори, които в по-голямата си част се досещат как стават тези работи.
Очевидно започнатите от служебното правителство мерки за спиране на такива уродливи изборни явления ще изискват много време, усилия и осъвременяване, за да се справят с изобретателността на тези, които искат да повлияят неправомерно на изборния процес. И тук става дума за представителите на всички политически партии, коалиции и участници в изборите.
Казаното по-горе бе само един пример и съждение на базата на получени резултати и то може да се отнесе към всички тях в по-голяма или по-малка степен в определен изборен момент.

Снимка: regnews

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юли 29, 2021 08:54
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама