“Дишай Димитровград” е с номинация за правозащитната награда „Човек на годината“

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 12, 2022 10:06

“Дишай Димитровград” е с номинация за правозащитната награда „Човек на годината“

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 16 декември 2022 г. – 5 януари 2023 г., брой 46/1024, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

От Българския хелзински комитет са номинирали „Дишай Димитровград“ за правозащитната награда „Човек на годината“ 2022 година.
„Номинацията за нас означава поредното признание за работата и резултатите, които сме постигнали. Борбата за правото да дишаме чист въздух продължава, очаква се местната централа за заработи от първия ден на 2023г. и въпреки че заявяват, че са направили технологични подобрения, това трябва да бъде доказано във времето, без да бъдат правени повече компромиси по отношение живота и здравето на нашите деца. Не само Топлоцентралата е потенциален замърсител, поради което ние жителите на Димитровград трябва да сме изключително бдителни и отстояващи правата си за чист въздух.
Нека живеем в един по-добър и чист свят, нека заедно защитаваме правата си, нека бъдем активни граждани!“ Това е реакцията на борците за чист въздух в Димитровград.
В гражданско обединение „Дишай, Димитровград“(ДД) участват активни граждани на Миньорския град, които се борят за правото си да дишат чист въздух.
От 2021 г. започва системно обгазяване на града със серен диоксид – газ, който причинява сериозни вреди на здравето. Обгазяванията съвпадат с възобновяване на работа на ТЕЦ „Марица 3“ – една от най-старите топлоелектрически централи в страната. Именно старите инсталации на централата редовно обгазяват града и целия регион.
От май 2021 г. до април 2022-ра в РИОСВ – Хасково са регистрирани 45 сигнала във връзка с нередности при дейността на ТЕЦ „Марица 3“.
През последната една година гражданското обединение организира протести, сезира отговорни институции и използва всякакви правови средства, за да се опита да накара централата да инвестира в инсталациите си и да спре замърсяването.
След действията на ДД през април 2022 г. РИОСВ – Хасково спря дейността на ТЕЦ „Марица 3“ заради нарушения на нормите за качество на въздуха и издаде принудителна административна мярка за спиране на горивната инсталация. Решението е след поредица от нарушения на Закона за опазване на околната среда и неспазване на условия в комплексното разрешително на предприятието.
Към момента ТЕЦ „Марица 3“ не работи, но обжалва наказанията си в съда и делото е в ход.

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 12, 2022 10:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама