Двоен празник стана повод за изложба

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 24, 2021 17:50

Двоен празник стана повод за изложба

Акценти

  • Регионален вестник, # 3/935 година XVIII, 22 - 28 януари 2021 г.Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Изложба на тема „Свободата на Харманли“ бе открита по повод 143 години от нея, както и 53 години музейно дело в града бе открита в Исторически музей – Харманли.
Двойният празник събра в обновената културна институция кметът Мария Киркова, нейният заместник Валентина Димулска, общински съветници и служители от ОбА.
При спазване на всички противоепидемични мерки директорът професор Цонка Каснакова откри изложбата и благодари на ръководството на Община Харманли за извършения ремонт на сградата.
Експозицията е представена с табла, фотоси, артефакти, вестници, изложени в новите зали на реставрираната сграда.
На големи информационни табла са описани военните действия, снимки от периода на войната,
Има снимки на Наградна лента и медал, с който руският император Александър II e награждавал български опълченци, участници във войната.
Показано е и факсимиле от вестник „Българин“ от 28 януари 1878 г., в който се описват събития от Руско – Турската. Има и друго, на вестник „Нова България“ издаван в Букурещ през 1876 година и разпространяван по тези земи.
На изложбата са представени оръжия с които са се водили военните действия– руски и турски. Може да се види пушка кремъкийка и крънка. Второто оръжие е било на въоръжение на новосъздадената българска земска войска след Освобождението.

История на Освобождението на Харманли

На 18 януари градът отбелязва 143 години свобода. Събитията около освобождението на града са кратки, но интензивни.
На 4 срещу 5 януари 1878 г., след като руските ескадрони се установяват в Търново-Сеймен, трети ескадрон на 1-ви лейб-драгунски Московски полк, командван от ген. Николай Язиков превзема железопътната станция на Харманли и в нощен бой след това разбива местния турски гарнизон. Прекъснати са телеграфните и железопътните връзки с Пловдив, Ямбол и Одрин. Бойните действия се водят по левия и десния бряг на р. Олу-дере, като Гърбавия мост е блокиран от волски коли, за да се затвори пътят на руските драгуни. В кратката, но напрегната среднощна схватка падат 8 руски войници, като само на някои от тях за сега имената ни са известни. Това са: редници Иван Александров, Филип Кузнецов и Алексей Лагунов (починал по-късно в болница). В битката за Харманли се включва и местното население. Същата нощ на станция Харманли са спрени двама турски парламентьори, пътуващи за среща с главнокомандващия на руските войски за сключване на примирие. На следващия ден, 5 януари, градът е освободен. На 6 януари пристигат войските от Авангарда на ген. Александър Струков, а по-късно и войските от Предния отряд на ген. Михаил Скобелев-син. От тук те поемат за Цариград. Благодарение на интересът на ген. Скобелев относно съдържанието на мемориалния надпис върху такава важна пътна артерия като Гърбавия мост, Дялко Милковски прави първия му превод. Така с точност ни е известно кога е построен един от символите на града днес.
В изложбата са представени информационни табла със събитията, свързани с освобождението на града, фототипно копие на Манифеста на руския император Александър II, с който Русия обявява Освободителната война, оръжия и вестници от периода на Освобождението, както и изображения на отличия от същото време.
Източник: Исторически музей

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 24, 2021 17:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.