Да се приемат спешни мерки срещу масовото разпространение на райски газ, настоява омбудсмана

Ива Вангелова
От Ива Вангелова юли 25, 2022 12:12

Да се приемат спешни мерки срещу масовото разпространение на райски газ, настоява омбудсмана

Акценти

  • Най-притеснителното е, че ги има дори в дворовете на учебни заведения, под носа на учители и охрана.

Свързани публикации

Министърът на здравеопазването в оставка проф. Асена Сербезова е сезирана да бъдат взети бързи и адекватни мерки срещу все по-устойчивата мода, особено сред тийнейджърите, да „дишат“ балони с райски газ. Това е направила Диана Ковачева, омбудсмана на България. Тя настоява за предприети мерки и от председателя на Комисията по здравеопазване в Народното събрание доц. Антон Тонев и председателя на Комисията за защита на потребителите Иван Френкев. Проф. Ковачева се обръща и към Комисия защита на потребителите /КЗП/, която да осъществи административен контрол върху целия вътрешен пазар за стопиране разпространението и продажбата сред децата на опасната стока.

Балони с райски газ се продават свободно и легално навсякъде, най-вече от непълнолетни лица. Смущаващо е, че използвани флакончета се срещат по паркове, градинки, тротоари, а най-притеснителното е, че ги има дори в дворовете на учебни заведения, под носа на учители и охрана.

Какво се случва при вдишване на райски газ?

При вдишване, райския газ действа като упойващо вещество и се използва като заместител на наркотично вещество, което застрашава живота и здравето на „напушените“, обясняват специалисти.

Вдишването на голямо количество азотен оксид може да доведе до понижаване на кръвното налягане, припадък или дори сърдечен удар. Получава се световъртеж, гадене, повръщане и омайване, изтръпване на цялото тяло и нереална представа за заобикалящия ги свят.

Т.нар. „райски газ“ влияе на централната нервна система и мозъка. Той създава нереална представа за действителността, а след неговата употреба са налице рискове дори за изпълнение на рутинни ежедневни действия –  ходене, пресичане на улици, изкачване на стълби.  Освен това хората, които са го употребили са опасни не само за себе си, но и за околните – те халюцинират, изпаднат в психоза, дори са склонни към самоубийство.   

Особено при децата райският газ влияе върху имунната система и може да доведе до остър недостиг на кислород към органите, като краят може да бъде фатален.

Газът се вдишва през флакон или от въздушен балон. Това води до кратко опиянение, което трае от 30 секунди до няколко минути. Този краткотраен ефект кара потребителите да прекаляват с употребата му.

Причината за сигнала на обмудсмана е множество подадени жалби от родители и граждански организации, в които сигнализират за масовото разпространение и употреба от непълнолетни лица на диазотен оксид, известен като „райски газ“.

В хода на проверката Диана Ковачева подчертава, че е потърсила водещи лекари педиатри, които са изразили мнение, за опасността при вдишването на диазотен оксид. Тя допълва, че употребата на райски газ води до пристрастяване и отваря вратите за още по-тежки наркотици.

Омбудсманът препоръчва законодателни промени, ограничаващи разпространението и продажбата на райски газ; разгръщането на широка информационна кампания, в която да се включат образователни институции, родителски и пациентски организации, медии и лекари, които да информират обществото за опасностите от употребата на диазотен оксид.

„Родителите настояват да се предприемат интегрирани действия и адекватни мерки, като посочват, че само техните родителски насоки и разговори не са достатъчни, а трябва много сериозно внимание на държавно ниво на този опасен за децата проблем“, допълва омбудсманът.

Как се процедира в другите държави?

Проф. Ковачева посочва още, че вече има редица държави, които са отчели рисковете при употребата на райския газ и са предприели действия, които ограничават продажбата му. Тя дава и конкретни примери – в Ирландия продажбата на райски газ на лица под 18 години е криминализирала, а датското правителство още през 2020 г. след редица обезпокоителни инциденти, приема пакет от мерки за ограничаване на продажбата на диазотен оксид на непълнолетни. „Установява се, че още в края на 2021 г. на заседание на Националния съвет по наркотични вещества е прието решението „да се обсъди и изготви становище относно вредата и потенциалните рискове от употребата на диазотен оксид „райски газ“, но до днешна дата няма такова публично становище, нито предприети мерки за ограничаване на неговото разпространение и употреба“, подчертава Диана Ковачева.

По тази причина омбудсманът настоява проф. Асена Сербезова да я запознае със становището на Националния съвет по наркотични вещества, както и с предприетите мерки по доклада му. А от председателя на Комисията по здравеопазването в парламента – да организира специално заседание по въпроса, в което да участват всички заинтересовани страни – компетентните органи, родителските организации и лекари.

Снимка: Интернет

Ива Вангелова
От Ива Вангелова юли 25, 2022 12:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.