Грешки, които правим при тичането за здраве

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 10, 2021 13:00 Updated

Грешки, които правим при тичането за здраве

Затварянето на фитнесите и спортните зали поради пандемията от коронавируса доведе до увеличаване на популярността на тичането за здраве, т.н. джогинг или крос.

Безплатната и достъпна за всички активност обаче не е толкова просто нещо. Дори при най-здравословните навици е възможно да се правят грешки. Ако тепърва започвате, трябва да обърнете внимание на няколко „клопки“, които могат да причинят болка или нараняване.

За начало проверете дали са ви удобни спортните обувки. Трябва да ги мерите от най-дългия пръст, а не от палеца, дали ви стават. Тъй като много хора предполагат, че палецът им е най-дългият им пръст, което не винаги е така, понякога купуват обувки с грешен размер.

„Идеалната маратонка е тази, при която имате малко място за раздвижване на пръстите на краката си“, каза д-р Кейси Ан Пидич пред „Пю Уау“.

Грешните обувки могат да причинят дискомфорт при бягане, възпаление на сухожилията или фрактура на стъпалото.

Но най-честата грешка, която допускат начинаещите, е пренатоварването. „VeryWell Fit“ предупреждава, че седмичният пробег трябва постепенно да се увеличава с 10%. Ако увеличите дистанцията по-бързо от това, то ще доведе до болка, която може да се превърне в травма.

Вашето тяло се нуждае от време, за да се адаптира към новата рутина.

Освен това осигурете дни за почивка, за да може тялото ви да компенсира загубената енергия и да продължи да се движи с максимален капацитет.

Препоръчително е при бягане да държите ръцете си под ъгъл от 90 градуса и да ги движите напред-назад от раменната става, а не от лактите. Тази позиция ще ви помогне да бягате по-бързо.

Източник: Дарик, позовавайки се на БГНЕС

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 10, 2021 13:00 Updated
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 140 973 преглеждания