Гости от Куфаля, Гърция посетиха Тополовград

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 23, 2023 17:59

Гости от Куфаля, Гърция посетиха Тополовград

Акценти

  • Населението на гръцкия град се състоя от преселници от Кавакли

Свързани публикации

Група от 65 човека от Куфаля, Гърция, бяха на гости на Тополовград. Това стана на 21 януари – събота. Те наричат себе си „каваклиоти“, защото са потомци на населението на Тополовград от преди почти един век, когато става преселването им в Гърция и размяната им с българско население от там.
Именно това бе и официалният повод за посещението им. Те бяха посрещнати пред сградата на общината от двамата заместник-кметове Данчо Трифонов и Хараламби Мочев. С приветствие за добре дошли към тях се обърна заместник-кметът Трифонов, който говори и за историческите връзки между двата града.
Гостите се представиха с фолклорна програма в носии, каквито са носили предците им, които са досущ като местните тракийски, след това играха хора̀, заедно с домакините си на площада. Освен посрещането им, в програмата бе включено посещение на манастира „Света Троица“ и разглеждане на експозицията в Общинския исторически музей. Много от тях пожелаха и отидоха до местата, където са били къщите на техните предци в Тополовград.
По време на обяда им заедно с домакините, те бяха поздравени от младите танцьори от ТФ „Сакарска китка“ с ръководител Дарина Терзиева.
Късно след обяд гостите отпътуваха от Тополовград.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 23, 2023 17:59
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама