Георги Бакалов придоби докторска степен

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 27, 2021 15:35

Георги Бакалов придоби докторска степен

Акценти

  • Регионален вестник, # 28/960 година XVIII, 23 - 29 юли 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Георги Бакалов, директор на ЦСОП – Харманли, получи образователна степен „Доктор“ от Тракийски университет – Стара Загора. Дисертацията му бе на тема „Преобразуване помощно училище в Център за специална образователна подкрепа“.

Има и сертификат от Психологический институт российской академии образования за участие VII Международна научно-практическа конференция на тема: „Новая психология профессионалного труда психолога: “От нестабильной реальности к устойчивому развитию“
Във вестник „Аз-буки“ има цяла страница за Георги Бакалов и Центъра за специална образователна подкрепа (ЦСОП). Озаглавен е „Да създадеш среда, която стимулира“.
Статията разказва за работата му като директор, за това как в последните години с много труд екипът на Центъра и с подкрепата на Министерството на образованието и науката са създали много благоприятна среда за развитието на учениците, като базата е реновирана и модернизирана. За колегите си твърди, че са истински професионалисти, които успешно съчетават обра-зователна и терапевтична работа с възпитаниците.
Екипът е от 39 специалисти и 23-ма обслужващ персонал.
“Колективът ни е сплав от специалисти с голям стаж и млади, но амбициозни педагози, които са в началото на кариерата си”, споделя Бакалов, който два пъти е носител на наградата на МОН “Свети Иван Рилски“.
Той коментира, че това е признание за огромния труд на всички негови колеги – психолози, логопеди, арт и музикотерапевт, кинезитерапевти, слухово-речеви рехабилитатори и специалисти по лечебна физкултура.
Ръководителят на Центъра подчертава, че винаги когато може, дава път на младите, доверява им се, макар някои от тях да идват направо от студентската скамейка.
Заедно с тях и той не пропуска възможно да се включи в различни обучения за развитие на квалификацията. В това отношение поддържат постоянна връзка с Тракийски университет, като организират обучения.
В контакт са и с лектори от Карин дом във Варна.
„Амбицията е да станем базови на Тракийския университет, както бяхме преди доста години като помощно училище. Това ще позволи на студенти от висшето учебно заведение да имат практика при нас и да се учат да работят с най-модерната апаратура в страната, с която ние разполагаме”, твърди пред Стоян Стоянов от вестника.
„Ние подготвяме учениците за социална интеграция и реализация в живота, като се съобразяваме с индивидуално развитие на всяко дете. То тръгва от играта и от подготвителната група, през формирането на хигиенни навици, социални умения, обученията по индивидуални адаптирани учебни програми и достига степента на професионалната квалификация и реализация в живота“, казва доктор Бакалов.
Подчертава и промяната в отношението на родителите към центровете за специална образователна подкрепа.
„Преди време се срещаха семейства, които отричаха, че децата им имат необходимост от специална подкрепа. Сега вече все повече родители търсят специалистите и институция като нашата, за да може техните деца да бъдат подпомогнати и компенсирани в своето развитие максимално“, допълва ръководителят на ЦСОП – Харманли, пред „Аз-буки“.

В момента в ЦСОП се обучават 118 деца от които 60 нощуващи в общежитието. Центърът разполага с 5-етажна сграда с два входа, която е санирана през 2015-а със средства отпуснати от МОН.
В едната част се намира общежитието, в другата се помещава модерен терапевтичен център с 12 специални кабинета – 2 логопедични, 2 психологични, 2 за арттерапия, музикотерапия, лечебна физкултура и кинезитерапия, както и с прекрасен Монтесори кабинет.
Има кабинет по готварство, обзаведен с всички необходими уреди за една съвременна кухня на разположение на децата и реновиран, отново със средства от просветното министерство, спортен салон, добре оборудвана столова и много голям двор.
Центърът има и опитно поле, в което учениците се запознават с отглеждането на овощни насаждения. Разполага със собствен автобус.

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 27, 2021 15:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама