Галиполийската гимназия в Търново Сеймен, част 6

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 4, 2021 19:20

Галиполийската гимназия в Търново Сеймен, част 6

Екатерина Бендерева, Ксения Бендерева

Продължава от част 5

Трябва да се отбележи, че благодарение на усилията както на учителския състав, така и на самите ученици, животът в гимназията е изключително наситен и разнообразен. Отбелязват се различни годишнини, в това число и тази, свързана с пристигането на изгнанниците в Галиполи. На 22.11.1924г. по този повод се провежда скромно възпоменателно тържество, завършило с ученическа вечер. В програмата й са включени лекция на П. И. Кузнецов за анабиозата и литературна вечер. Литературната вечер е открита с кратко слово на ген. Курбатов, който просълзен, обяснява причината за това тържество, след което ученикът от осми клас Клешчук разказва за условията на живот в лагера в Галиполи. Вечерта завършва с представянето на пиесата на А.П.Чехов „Юбилей”.

Особено любим празник за всички е Великден. Съблюдаването на поста от цялата гимназия, посещението на всички църковни служби по време на Великия пост, старанието на всички да бъдат чисти и спретнати, да се въздържат от укорими постъпки постепенно създават атмосфера на очакване на велик празник. И ето, настъпва кулминацията – след Страстната седмица идва Пасхалното богослужение. В гарнизонната църква се събира цялото население на бившите казарми. Свещениците водят службата под великолепното пеене на двата хора – офицерския и ученическия. Военните стоят без да помръднат, със свалени фуражки. Момчетата гледат с възхищение кумирите си, особено генерал Лебедев, който не си позволява да помръдне по време на цялата служба. Разнася се „Христос Воскресе!” – дългоочакваният празник е настъпил, а с него и също така очакваният „Бял бал”.

За бала залата на територията на военното училище се украсява с гирлянди, трикольорни ленти и зеленина. Балът е и за военните, и за учениците. На сцената свири ученическият оркестър. По стара традиция балът се открива с полонеза, като начело са двойките на ръководителите на гимназията и военните със съпругите им. А след това следват валсове, мазурки, падеспан, па-де-катр, менуети, полки, а понякога, сред всеобщия шум и забраненият тустеп. Веселието продължава много след полунощ, и през това са забравени всички ученически и житейски несгоди.

След Великден настъпва време на усилена подготовка за годишните изпити. Те са жизнено важни, защото завършването на гимназията с медал дава право на стипендия в университета. Получаването на висше образование без нея за болшинството е почти немислимо, а това означава работа в мините, по строежите или на друга подобна тежка и почти неплатена работа. По тази причина животът на територията на гимназията почти замира. Учи се сериозно и навсякъде: до черните дъски в полутъмните и студени класни стаи, в спалните помещения, на слънчице по пейките на двора, на брега на Марица или до рекичката, минаваща през казармения двор и нежно наречена от децата „Юрочка”.

Така, накратко, е организирана и протича работата на Галиполийската гимназия в Търново Сеймен. За съжаление, когато вече всичко е уредено и основните проблеми са решени, поради липса на средства гимназията е закрита (1926 г.). Учениците и преподавателският състав са разпределени по другите руски гимназии в България, а именно, в София, Шумен, Варна и Пещера.

край


При написването на материала са използвани:

1.       Русская военная эмиграция 20 -х – 40-х годов. Материалы и документы.т.І., И-т военной истории Министерства обороны РФ и др., „Гея”, Москва, 1998

2.       Баумгартен В.Ф. и др, Русские в Галлиполи. Сборник статей, посвященный пребыванию І армейского корпуса Русской армии в Галлиполи . EAG Druck, Берлин, 1923 https://www.prlib.ru/item/

3.       Русская армия в Галлиполи, публ.и коммент. В.Лобыцына. Российский архив. История отечества в свидетельствах и документах ХVІІІ – ХХвв. Альманах, Студия ТРИТЭ, Рос. Архив, Москва, 2004, т.ХІІІ, с.451 – 468

4.       Фотоальбом генерала  А.В. Туркула  https://humus.livejournal.

5.       Каратеев М.Д.  Белогвардейцы на Балканах, http://www.dk1868.ru/history/

6.       Волков С.В. Участники Белого движения в России. http://swolkov.org/2_baza_

7.       Галлиполийский вестник, №№ 2, 8, 12 – 1924

8.       Пчелинцева Т. и др. Русский некрополь в Софии.  Москва, „Минумшее”,  2011г.

9.       Жуков Р. Спомени (непубл.)

10.    Бендерев Д., Воспоминания о Софийской русской гимназии 1924–1934г., София, „Дуо В”, 2014г.

11.    Централен държавен архив, архивни единици от фонд 166К, оп.3

12.    Фотографиите на гет. Лебедев и  П.И.Кузнецов са взети от http://www.sammler.ru/index.

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 4, 2021 19:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама