В Тополовград отдадоха уважението си към Деня на Съединението на България

Стоян Тонев
От Стоян Тонев септември 12, 2021 07:51

В Тополовград отдадоха уважението си към Деня на Съединението на България

Акценти

  • Регионален вестник, # 33/965 година XVIII, 17 - 23 септ. 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

На 6 септември в Тополовград достойно отбелязаха 136-годишнината от великото историческо дело на Българския народ – Съединението на Княжество България с изкуствено създадената и разделяща България Източна Румелия.
Доста хора се събраха в празничния ден на централния градски площад „Освобождение“, за да изразят своята почит и преклонение пред извършителите на това изключително действие на националното единение. Той бе озвучен от патриотични песни и маршове, което допълнително привличаше и вдъхновяваше хората, дошли за празника.
Празненството започна с шествие от сградата на Общинска администрация до пространството пред паметника на загиналите за Свободата и независимостта на България. В него се включиха представители на местната власт, на читалища, организации, структури на държавната власт, политически партии и движения, граждани.
Тържествената част започна с националния химн на България, след което бе пуснат на запис Манифеста на княз Александър I Батенберг, с който той обявява и признава акта на Съединението на разделените части на България.
Слово за празника, за историческата сила, постигнатия резултат и значението на Съединението изнесе експерта от в Общинската администрация Гергана Стоева.
Поднесени бяха венци от името на ОбС, ОбА, РУ – Полиция, читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1894“, СУ „Д-р П. Берон“, НУ „Св. Св. Кирил и Методий“, ДГ „Щастливо детство“, от местната структура на „Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса“, от коалиция „За Възраждане на община Тополовград“, от партиите ГЕРБ, ОбС на БСП, от граждани.
С едноминутно мълчание и свеждане на глави бе почетена паметта на далите живота си за осъществяване на историческия акт на Съединението, както и на всички дали живота си за Свободата и независимостта на България.
От името на Общината Гергана Стоева честити на всички празника и им благодари за участието в него.

На Националния празник – 6 септември, в Симеоновград заместник–кметът Живко Чакъров и секретарят на ОбА Павлина Илчева поднесоха венец пред паметника на площад „Шейновски“. Съветници от ОбС също засвидетелстваха своята признателност към патриотите, обединили родината България.

В Харманли в залата на Исторически музеи Ирина Атанасова представи Изложба – презентация, свързана със Съединението на Княжество България с Източна Румелия и Независимостта на Царство България. По-късно ръководството на Община Харманли е поднесло венец на паметната плоча на сградата на музея, става ясно от съобщение във Фейсбук страницата на Общината.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев септември 12, 2021 07:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама