В Тополовград на 15 септември имаше програми и слова от директорите

Стоян Тонев
От Стоян Тонев септември 29, 2022 16:00

В Тополовград на 15 септември имаше програми и слова от директорите

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 23 - 29 септември 2022 г., брой 34/1012, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Тържествено, с издигането на националното знаме, кратки програми и слова на директорите им, бе открита новата учебна 2022/2023 година в петте училища в община Тополовград и в ДГ „Щастливо детство“. Навсякъде имаше представители на ОбА, които поздравиха деца, ученици, учители и персонал от името на кмета на Божин Божинов. Пожеланието бе за успешна и ползотворна учебна година.
След това бе ударен първият за годината звънец и бе лиснато менче с вода.
Най-развълнувани бяха първокласниците, които за първи път прекрачваха училищния праг и техните родители.
Новата учебна година започна без проблеми относно окомплектоването с правоспособен учителски състав. Осигурено е или предстои да се достави необходимото количество отоплителен материал, за да бъде топло в сградите и уютно за ученици и учители през зимата.
СУ „Д-р Петър Берон“, НУ “Св. св. Кирил и Методий“ и ДГ „Щастливо детство“ в Тополовград са на парно отопление.
ОУ „Иван Вазов“ – с. Устрем, ОУ „Хр. Ботев“ – с. Синапово, и ОУ „Христо Ботев“ – с. Хлябово, както и филиалите на ДГ по селата са на твърдо гориво.

Колко са учениците и къде учат

Общо 1043 са учениците и децата, обхванати в ДГ „Щастливо детство“ и петте училища в община Тополовград за учебната 2022/2023 година. В градината има 202 деца, като в Тополовград са 129, в Радовец – 18, в Устрем – 25, в Синапово – 18, и Хлябово – 12. Отпада групата в с. Орешник, която съществуваше досега.
В НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ ще учат 225 ученици, от които 54 първокласници, всички разпределени общо в 10 паралелки.
В училището има подготвителна група деца, преди първи клас и 7 групи за целодневна работа с учениците.
В СУ „Д-р Петър Берон“ – Тополовград, са учениците са 454 в редовна форма на обучение и 13 в задочна, разпределени в 21 паралелки. Новоприетите петокласници са 40, образуващи 2 паралелки, а осмокласниците са 61, разпределени в 3.
ОУ „Иван Вазов“ – с. Устрем, има 72 ученици, разпределени в 6 паралелки, 5 самостоятелни и една смесена между 2 и 3 клас.
Първокласниците в училището са 15.
ОУ „Христо Ботев“ – с. Синапово – общ брой 38 ученика, разпределени в 4 паралелки – 3 смесени и една самостоятелна Учениците в 1 клас са 4.
ОУ „Христо Ботев“ с. Хлябово има 26 ученици, от които 5 първокласници. По Решение на ОбС – Тополовград е допуснато училището да съществува с маломерни паралелка. От ръководството му са кандидатствали то да бъде със статут на защитено и средищно училище. Чака се отговор от Министерството на образованието и науката.
В сравнение с миналата година децата и учениците, обхванати в училищната мрежа и ДГ, са с 39 повече спрямо миналата учебна година.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев септември 29, 2022 16:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама