В съд доставиха устройство за придвижване на инвалидни колички

Сакар нюз
От Сакар нюз юни 1, 2021 11:43

В съд доставиха устройство за придвижване на инвалидни колички

Акценти

  • Регионален вестник, # 19/951 година XVIII, 21 - 27 май 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Устройство, с което хора с инвалидни колички могат да се придвижват по стълби, бе доставено на Съдебната палата в Харманли.
То представлява самоходно устройство с гумени задвижващи вериги (тип стълбищен робот), марка „Sаno“ модел „Liftkar PTR 130“.
Устройството се управлява от придружител и е предназначено за движение в двете посоки – при изкачване и при слизане на стълбите, докато лицето се намира в седнало положение в инвалидната количка. Гумените задвижващи вериги действат на принципа на гъсеничния механизъм, като осигуряват плавно и комфортно движение чрез приплъзване на уреда по твърди повърхности. Този модел позволява транспортирането на всички видове механични инвалидни колички.
Стълбищният робот осигурява достъпност до всички служби в сградата на Районен съд – Харманли. Предвидено е обслужването на гражданите в инвалидни колички да се извършва чрез подаване на сигнал със специално предвиден за целта външен бутон или чрез свързване със съдебни служители.
Нуждата от такова устройство се появи, когато се гледа делото за наводнението в с. Бисер и се наложи служители да носят на ръце количката с Ирена Узунова, която прекара инфаркт и е трудно подвижна.

Съгласно Наредба №4 от 2009 г. до 31 декември 2011 г. собствениците на сгради за обществено обслужване трябваше да са осигурили достъпност за хората в неравностойно положение. Все още има такива, които не са го направили и една от тях е на Български пощи /Пощата/ в Харманли, по чиито стълби е невъзможно да се придвижи човек с инвалидна количка.

Сакар нюз
От Сакар нюз юни 1, 2021 11:43
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама