В последния ден на февруари съдът ще изслуша последните свидетели

Милена Митева
От Милена Митева януари 16, 2022 21:02

В последния ден на февруари съдът ще изслуша последните свидетели

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 14 - 20 януари 2022 г., брой 2/980 година XIX Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани

Свързани публикации

През последния ден на февруари Харманлийският съд ще изслуша последните свидетели по делото за наводнението в с Бисер през 2012 г.
Това стана ясно след проведените от 4 до 7 януари съдебни заседания в Районния съд. Тогава бяха призовани за разпит общо 88 свидетели, като 13 от тях не бяха разпитани поради подадени молби за наличие на заболяване, а осем са починали, за което от съда е постановено изискване на актовете за смърт от съответната община.
В проведените съдебни заседания бяха приети съдебно-медицинска експертиза на починалите, съдебно-компютърна експертиза и съдебно-геодезическа експертиза. Остава да бъде изслушано и прието заключението по комплексна експертиза за установяване причините за наводнението от 5 вещи лица, което се отлага за следващо съдебно заседание поради неявяването на трима от тях.
През следващия месец ще бъдат разпитани останалите свидетели и ще бъдат изслушани вещите лица по комплексната петорна експертиза.
Припомняме ви, че разпоредителното заседание бе на 7 декември 2021 г. и тогава бе дадено началото на процеса. Тогава бяха разпитани 19 свидетели от общо 30 призовани, като се установи, че шестима са починали, а петима са нередовно призовани.
Това е второто дело, свързано с наводнението. Първото стартира на 29 януари 2021 г. бе прекратено от съда заради съществени нарушения на процесуалните правила.
То е срещу бившия областен управител на Хасково Ирена Узунова, която е обвинена, че не е изпълнила задълженията си за планиране на защита при бедствия и не е осъществила необходимата организация.
„Обвинителният акт бе връщан на прокуратурата три пъти за прецизиране на обвинението. В него няма ясно изложена теза какво е следвало да направи областният управител, което аз към онзи момент като такъв не съм направила“, каза Ирена Узунова.
В тази връзка Община Харманли вече е осъдена в десетки граждански дела от Софийски градски съд, който е изяснил, че тя е собственик на язовир „Иваново“, от което следва, че виновникът вече е изяснен.

Милена Митева
От Милена Митева януари 16, 2022 21:02
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама