В новата Програма за трансгранично сътрудничество са предвидени € 34 000 000

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 3, 2022 08:30

В новата Програма за трансгранично сътрудничество са предвидени € 34 000 000

Акценти

  • Малките и средни предприятия ще могат да кандидатстват с проекти за енергийна ефективност на сградения си фонд. За това са разписани над 7,6 млн. евро.

Свързани публикации

Близо 2 млн. евро са предвидени за стратегически проект, свързан с укрепването на капацитета на правоприлагащите институции от двете страни на границата с Турция за справяне с незаконната миграция. Това придвижа Програмата за трансгранично сътрудничество за периода 2021-2027.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството вече публикува за обществено обсъждане проекта на програмата преди изпращането ѝ за одобрение от Европейската комисия.

Общата стойност на инвестициите в пограничните региони през следващите седем години са над 34 млн. евро Бизнесът и сигурността на граничната зона са основни приоритети на програмата.

Партньори по него са областните дирекции на МВР в Хасково, Бургас и Ямбол и Правоприлагащ отдел в провинции Одрин и Лозенград (Къркларели).

Малките и средни предприятия ще могат да кандидатстват с проекти за енергийна ефективност на сградения си фонд. За това са разписани над 7,6 млн. евро. Тези инвестиции ще помогнат на предприятията да намалят потреблението на енергия и емисиите на парникови газове. Със средствата ще се финансират и дейности за въвеждане на технологична модернизация и преход към кръгова икономика, обмен на ноу-хау и добри практики.

Над 24,8 млн. евро са предвидени за съвместни проекти за насърчаване на интегрираното и приобщаващо социално, икономическо и екологично местно развитие, културата, природното наследство, устойчивия туризъм и сигурността от двете страни на границата.

МРРБ ще продължи да изпълнява функциите на Управляващ орган но програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция и през следващия програмен период 2021-2027 г.

Обществено обсъждане на подготвената финална версия на Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ ИПП България-Турция 2021-2027 ще се проведе онлайн (чрез WebEx) на 21 февруари 2022 г. от 15:00 часа. Желаещите да вземат участие в общественото обсъждане могат да се регистрират за участие в събитието в срок до 14 февруари 2022 г. на [email protected]

Пълният текст на проекта на Програмата е публикуван за обществени консултации на Портала за обществени консултации, Единния информационен портал: www.eufunds.bg, на интернет страницата на МРРБ и на интернет страницата на програмата www.ipacbc-bgtr.eu.

Коментари и становища по публикувания проект на програмата могат да се представят в срок до 2 март 2022 г. в деловодството на МРРБ на адрес: гр. София, ул. Св. Св. Кирил и Методий“ № 17-19, както и в електронен вид на e-mail адрес [email protected].

Източник: МРРБ

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 3, 2022 08:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама