В Минерални бани отдават почит на Стъпката на Богородица

Живко Тенев
От Живко Тенев август 15, 2021 17:54

В Минерални бани отдават почит на Стъпката на Богородица

Акценти

  • Някои оставят тук парцалче от дрехите си или конец, за да „остане лошото тука“.

Свързани публикации

В деня на Успение Богородично хората от Минерални бани отдават особена почит на Стъпката на Богородица. Според археолозите това е християнизирано древно мегалитно светилище, което се намира в центъра на Минерални бани, Област Хасково. Светилището е в непосредствена близост до първия минерален извор в националния курорт.

Според местната легенда стъпката е била направена от Богородица, която стъпила тук с единия си крак, а с другия чак при манастира „Света Петка“ край Асеновград. Местните хора свързват стъпката с лечебна сила и посещават мястото, за да измолят цяр за болките си. Някои оставят тук парцалче от дрехите си или конец, за да „остане лошото тука“. Съществува и поверието че части от скалата могат да лекуват и хората понякога взимат малки камъчета, като вярват че те имат силата да излекуват някой болен.
Краеведката Яна Маналова посвещава отделна глава на Богородичната стъпка в изследването си „Древни хора по чуки и градища в североизточните Родопи“ и възоснова на информацията събрана от местното население и дългогодишните ѝ наблюдения и теренни проучвания на територията на Община Минерални бани изказва мнението, че „стъпката“ датира от времето, в което са изградени шарапаните и другите култови обекти по рида Мечковец, за които има информация че са от дълбоката древност.

Живко Тенев
От Живко Тенев август 15, 2021 17:54
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама