В Минерални бани наблюдаваха метеорния поток „Персеиди”

Живко Тенев
От Живко Тенев август 13, 2021 21:50

В Минерални бани наблюдаваха метеорния поток „Персеиди”

Акценти

  • Максимумът на метеорния поток "Персеиди" се случи около полунощ - между 22:00 и 01:00 ч.

Свързани публикации

Пикът на метеорния поток „Персеиди” наблюдаваха снощи ентусиасти от връх Аида в община Минерални бани. Той се случи около полунощ – между 22:00 и 01:00 ч.

„Персеиди“ е един от трите силни метеорни потока, другите са квадрантити или падащи звезди. Техните са малки прашинки, с размер от милиметри, които летят с огромна скорост и са остатък от опашка на комета.

Младите астрономи, които наблюдаваха явлението от върха обясниха каква е разликата между метеор и метеорит. „Метеоритен дъжд не е правилно. Метеорит е скалисто тяло, което няма да се разпадне в атмосферата“, посочиха те.

Мястото за наблюдение трябва да е тъмно, да няма запрашаване, най-добре е да се наблюдава някъде високо в планината. Ако загледате небето, дори от големия град, имате шанс да видите по-големи, най-ярките тела. Втората половината на нощта е много подходяща за наблюдение“, обясниха астрономи

Родоначалник на Персеидите е кометата Суифт-Тътъл. Всяка година през август Земята пресича този рой малки прашинки. В зависимост от химичния си състав метеорите изгарят в атмосферата с различен цвят, но специално Персеидите са синкаво-бели, по-рядко жълтеникави. Частиците изгарят на около 100 километра над земната повърхност. Те се движат със скорост между 30 и 70 км. в секунда, като Персеидите са сред най-бързите метеори, движещи се с около 60 км. в секунда. Влетяла в атмосферата, такава частица става видима само за части от секундата. Според старинните поверия метеоритният дъжд носи щастие и късмет.

Снимка: cnet.com

Живко Тенев
От Живко Тенев август 13, 2021 21:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама