В ДГ „Ален Мак“ залагат на иновативни практики и методи на обучение

Милена Митева
От Милена Митева юни 1, 2021 11:45

В ДГ „Ален Мак“ залагат на иновативни практики и методи на обучение

Акценти

  • Регионален вестник, # 20/952 година XVIII, 28 май – 3 юни 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Децата на ДГ „Ален мак“ – Харманли ще се обучават по нови иновативни практики. Това сподели пред „Сакарнюз“ директорът Мелихан Чолева.
В детското заведение през тази година залагат и на метода Монтесори. Така то става първото в областта, в което той ще се използва.
През учебната 2021/2022 г. се сформира и първата възрастова група за деца, родени 2018 г., на които да се прилага обучение, възпитание и социализация по метода на италианска лекарка и световноизвестна педагожка Мария Монтесори.
От ръководството на учебното заведение споделиха, че за да преподават по този метод педагозите преминават специално обучение. С него възпитателите придобиват още компетентности за работа с поверените им възпитаници.
Целта е, чрез привлекателни и специално изработени материали в допълнителните, в свободните и индивидуални дейности децата да развиват креативност, умения за разрешаване на различни проблеми, критическо мислене и умения за оптимално разпределение на времето, за да могат след това като пълноценни личности да внесат своя принос към обществото и околната среда.
В ДГ „Ален мак“ е заложена специална материална база за работа по този метод.
Всичко в занималнята ще е в детски размер – мебели, изработени от естествени материали, интересни играчки и материали, поставени на ниски рафтове, изработени от дървен материал.
Всеки един от материалите ще помага да се развиват различни умения, груби и фини моторни движения, сръчност, координация, внимание към всеки детайл, концентрация и постоянство. Като работят със специални играчки, децата ще се учат да забелязват разликите между нещата, да преценяват и да взимат решения, да са дисциплинирани.
Благодарение на проекти, разработени от екипа на това заведение, се обновява непрекъснато и материалната база по специален начин.
Материалите за игра и работа са подредени в пет различни области: практически живот,
сетива, език, математика, област за придобиване на култура, където има географски, исторически, зоологически, ботанически и други материали. Ще бъде приспособен и уютен кът с книжки, музикален кът и място за колективни дейности и физически упражнения.
„Всичко е в името и бъдещето на децата!“, казва госпожа Чолева. Тя допълва, че за да бъде ефективна работата на педагозите и ръководството, трябва да вземат участие и родителите, които да допълват работата им във възпитанието на малчуганите и у дома.
Екипът на ДГ „Ален Мак“ продължава с работата по проекти, без които голяма част от подобренията на детското заведение не биха били възможни.

Милена Митева
От Милена Митева юни 1, 2021 11:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама