Втори телеком вдига цените на услугите си

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 21, 2023 17:25

Втори телеком вдига цените на услугите си

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 20 – 26 януари 2023 г., брой 3/1027, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

След Vivacom и друг мобилен оператор – Yettel, официално обяви, че ще коригира нагоре цените на месечните си услуги. Първият направи това преди месец, а от третият – А1, са коментирали пред Economic.bg, че все още анализират ситуацията и тепърва предстои да вземат решение.
Индексацията ще бъде отразена във фактурите, издавани от 5 февруари 2023 г., посочват от Yettel.
Увеличението е в размера на годишната инфлация и то предизвика голямо недоволство в социалните мрежи.
Казусът остава неразрешен за потребителите, а от онлайн платформата „Ние, потребителите“ призовават Комисията за защита на потребителите да разгледа клаузата в Общите условия към договорите с абонатите, която позволява тази промяна.
Според тях операторите имат право да индексират веднъж годишно цените на услугите си с обявената от Националния статистически институт официална годишна инфлация за предходната година.
В същото време потребителят няма никаква възможност на това основание да се откаже от договора си без да дължи неустойки.
„Повечето абонати имат срочни договори и ако решат да се прехвърлят при някой от другите телекоми, ще трябва да заплатят до три стандартни месечни такси, тъй като пренасянето на номера при друг доставчик е равносилно на прекратяване на договора с настоящия. Ако пък при сключването на договора са закупили и устройства като мобилен телефон или лаптоп с отстъпка, ще трябва да заплатят и разликата между пазарната му цена и заплатената за придобиването му“, обясни пред БНР Габриела Руменова от онлайн платформата „Ние, потребителите“.
Потребителите трябва да бъдат активни и да подават жалби в Комисията за защита на потребителите, на която са вменени правомощия да анализира Общите условия за наличие на неравноправност.
Тъй като въпросната клауза присъства и при трите телекома, добре е казусът да се разгледа и от Комисията за защита на конкуренцията за евентуална съгласуваност на действията. Защото, дори и потребителят да има възможност при повишаване на цените на услугите по действащи договори (заради инфлацията) да прекрати взаимоотношенията си с неговия телеком, при кого ще отиде?

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 21, 2023 17:25
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама