Войници участват в зоната на военната операция на ЕС в Босна и Херцеговина

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 23, 2021 09:26

Войници участват в зоната на военната операция на ЕС в Босна и Херцеговина

Контингент от въоръжените сили на България е включен в състава на междинния регионален резерв на операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа“. Той участва в оперативната тренировка „Quick Response – 21”, която се провежда от 20 септември до 3 октомври на територията на тези държави.

Съставът на контингента включва национален поддържащ елемент, комуникационно-информационен модул от Стационарната КИС и механизирана рота, окомплектована с военнослужещи от 29-и механизиран баталъон – Шумен към ЕЦНП – Плевен, 61-а механизирана бригада – Карлово и 110-и логистичен полк – Пловдив.

Целта на учението е да се уеднаквят стандартните процедури при изпълнение на съвместни задачи, както и да се повиши оперативната съвместимост.

Тренировката е планирана да премине в четири фази, по време на които ще се извърши интеграция на ротата в състава на многонационален батальон. В него са включени формирования от България, Румъния, Турция, Австрия, Унгария и Словакия. Планира се изпълнението на задачи по патрулиране, ескортиране, конвоиране, охрана на обекти и евакуация.

От българска страна в учението участват над 60 души личен състав и 18 единици техника под ръководството на националния командир в Босна и Херцеговина полковник Иван Иванов и помощник-националния командир подполковник Георги Георгиев – командир на 29-и механизиран батальон.

Източник: МО

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 23, 2021 09:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама