Специални сили от България и Гърция участваха в съвместни учения

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 13, 2021 10:59

Специални сили от България и Гърция участваха в съвместни учения

Акценти

  • В обръщението си към участниците генерал-лейтенант Цицикостас и генерал-майор Явор Матеев оцениха високо показаните умения и постигнатото по време на подготовката.

Свързани публикации

Формирования от специалните сили на България и Гърция от 5 до 11 септември са провели съвместна подготовка на територията на южната ни съседка. На нея участниците придобили медицинска, инженерна, огнева и тактико-специални компетентности в основните дисциплини за операторите в Силите за специални операции (ССО).

Учението е било в четирите модула а целта е повишаването на натренираността на операторите от бойните формирования на двете държави и проверка на възможностите за съвместно изпълнение на тактически задачи в състава на Силите за отговор на НАТО.

Съвместната подготовка завършила с демонстрация на способности, в която участвахали тимове със заповядани специфични задачи – снайперски двойки, инфилтриращи се с мотоциклети и осигуряващи далечна огнева поддръжка, мобилни тимове за бързо реагиране с бронирани машини ,,Хамър“, тимове за директни действия, които проникнаха в сграда, овладяна от противников елемент с цел задържане на високопоставена личност от вражеска групировка. Военнослужещите проведоха и медицинска евакуация с вертолет UH-1. В заключителната част беше включен и тим за непосредствена поддържа, който се инфилтрира по способа „рапел“ от вертолет UH-1.

На демонстрациите на способности от българска страна присъствали командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев и о.з. генерал Константин Попов – началник на отбраната в периода 2016-2017 г. Представители на домакините бяха генерал-лейтенант Цицикостас – командир на Командването за специлна война, генерал-майор Вунисиос- командир на 1-ва пехотна дивизия и бригаден генерал Алексакис – командир на 1-ва парашутно-разузнавателна бригада.

„Това е поредна стъпка в надграждането на нашите съвместни способности и постигането на оперативна съвместимост между специалните сили на двете държави с цел изпълнение на конкретни и специфични задачи в рамките на НАТО в близко бъдеще“, посочи генерал-майор Явор Матеев.
Източник: МО

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 13, 2021 10:59
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама