Военни от противовъздушна отбрана показали добри умения на учението „Шабла 2021-2“

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 12, 2021 10:46

Военни от противовъздушна отбрана показали добри умения на учението „Шабла 2021-2“

Акценти

  • Военнослужещите от състава на зенитно-ракетния дивизион на 61-а механизирана бригада на Сухопътните войски провели успешни бойни пускове със зенитно-ракетния комплекс „ОСА-АКМ“ по нисколетящи цели, имитиращи вертолет за огнева поддръжка.

Свързани публикации

Формированията за противовъздушна отбрана постигнаха много добро ниво на взаимодействие на „Шабла 2021-2“. Това се съобщава в прессъобщението на МО. В него се казва още че, формированията за противовъздушна отбрана постигнали много добро ниво на координация и взаимодействие при съвместните стрелби по единен сценарий за отразяване на въздушен удар в рамките на „Шабла-2021-2“.

На зенитния полигон на ВВС в продължение на два дни – на 10 и 11 септември, формированията от българските Военновъздушни сили успешно изпълнявали бойни пускове със зенитно-ракетните комплекси (ЗРК) 2К12 „Куб“ , С-75 „Волхов“ и С-125 „Нева”. Умения в реалната стрелба показали и формированията от състава на Съвместното командване на специалните операции, Военновъздушните сили и Сухопътните войски, въоръжени с преносими зенитно-ракетни комплекси „Стрела-2М“. Военнослужещите от състава на зенитно-ракетния дивизион на 61-а механизирана бригада на Сухопътните войски провели успешни бойни пускове със зенитно-ракетния комплекс „ОСА-АКМ“ по нисколетящи цели, имитиращи вертолет за огнева поддръжка. Те показаха отлични умения при захвата и последвалата стрелба и постигнали две преки попадения, което е показателно за отличната подготовка и високия професионализъм на личния състав.

Артилерийско-техническият дивизион от състава на 4-ти артилерийски полк на Сухопътните войски изпълнил 11 септември, бойни стрелби с ракетния комплекс (РК) 9К79 „Точка“. Те били наблюдавани от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов.

„Военнослужещите никога не са стреляли за по-малко от отличен с тези комплекси. Постигнатото от тях е резултат от дълъг труд и безкрайни тренировки. На прав път сме“, заявил бригаден генерал Николай Караиванов по повод проведените бойни пускове със ЗРК „ОСА-АКМ“ и РК „Точка“.

В хода на стрелбите се били използвани светещи парашутни мишени, чийто пуск извършвали самолети Су-25, както и радио-управляеми мишени от типа Р-01, имитиращи безпилотен разузнавателен апарат.

В осигуряване на стрелбите участвали също вертолет AS 532 AL „Cougar“ от авиобаза Крумово и сили и средства от състава на Военноморските сили.

Източник: МО

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 12, 2021 10:46
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама