Владиката и 30 свещеници отслужиха литургия в 187-годишна църква

Милена Митева
От Милена Митева януари 24, 2022 07:51

Владиката и 30 свещеници отслужиха литургия в  187-годишна църква

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 21-28 януари 2022 г., брой 3/981година XIX Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани

Свързани публикации

„Комуто много е дадено, много ще се иска. И комуто много е поверено, от него повече ще се изисква. Твърде честно ние завиждаме на богатите хора, които от нищо не се нуждаят. На нас ни се струва, че високото социално положение и сякаш такива хора по-лесно се спасяват, но всъщност това съвсем не е така.“ Това каза Старозагорският митрополит Киприан, след като отслужи Света Божествена литургия на Атанасовден в Харманли. Това стана на 18 януари, когато се навършват 187 години от създаването на храма, носещ името на светеца Атанасий Велики.
За да отбележат празника на най-стария храм, с Негово Високопреосвещенство в Града на Белоногата пристигнаха тридесет духовници от Старозагорската епархия. В службата взе участие и църковен хор от Катедралния храм „Свети Николай“ – Стара Загора
След службата председателят на църковното настоятелство йеромонах Максим подари на Киприан епитрахил, омофор и везан набедреник с образа на Свети Атанасий, които да бъдат за молитвен спомен, затова че владиката „не жали труд на божията нива да ни води по пътя към Бога“.
„Благодаря за всичко, което правите за нас, че ни напътвате леко и благодатно в служение на тази благодатна епархия”, каза харманлийският свещеник.
След литургията кметове, общински съветници, директори на училища, ученици, политически партии и граждани изразиха почит към загиналите знайни и незнайни герои за свободата на Харманли, извоювана преди 144 години на Руски паметник. Там ученици от СУ „Неофит Рилски“ представиха рецитал от книгата на Кирил Динков „Харманли“.
„Днес е един от най-светлите дни в историята на нашия град. Днес е празник, Денят на Освобождението на Харманли. Харманли живее в петото си хилядолетие и в неговата наистина изключително дълга и богата история има няколко особено светли мига и това е един от тях – мигът на свободата…“, подчерта в тържественото си слово кметът Мария Киркова, пред присъстващите на събитието.
По-късно в храма „Св. Атанасий Велики“ бе отслужена панихида в памет на загиналите герои.

Св. Атанасий е велик изповедник и учител на Църквата, велик защитник на християнското учение за Боговъплъщението. Той е роден през 295 година след Христа в египетската столица Александрия. Син на бедни християни, Атанасий получил добро образование, но изучавал усърдно Свещеното писание. На 24-годишна възраст бил ръкоположен за дякон от Александрийския архиепископ Александър.
Целият живот на Св. Атанасий Александрийски преминава в борба с арианството, защото още много години след събора то смущава живота на Църквата, особено на Изток. През 328 година той е избран за архиепископ на Александрия. Макар и изпращан в изгнание на няколко пъти, той остава архиепископ на града цели четиридесет и пет години – до смъртта си на 2 май 373 година.
Свети Атанасий според народните поверия е светецът покровител на зимата, снега и студа. Вярва се също, че зимният св. Атанас си съблича кожуха, за да дойде лятото, а летният св. Атанас го облича, за да дойде зимата.
„Дойде ли Атанасовден, идва и пролетта” – казват българите.

Милена Митева
От Милена Митева януари 24, 2022 07:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама