ВиК авария остави Тополовград две денонощия без вода

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 11, 2022 09:53

ВиК авария остави Тополовград две денонощия без вода

Акценти

 • Регионален вестник „Сакарнюз“ 4 - 10 февруари 2022 г., брой 5/983 година
 • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Жителите на Тополовград, а малко по-късно и на с. Орешник, останаха неприятно изненадани на 27 януари, четвъртък, сутринта, когато спря водата по домовете им. Това се е случвало и друг път, но тогава повредата е била или в отделни квартали и водата е идвала отново сравнително бързо.
Този път обаче това не бе така. Вода нямаше целия ден, не дойде и вечерта, както очакваха хората, нямаше я и през целия 28 януари. Оказа се, че аварията е голяма и за това хората се информираха един на друг, като всеки добавяше по-малко от себе си за размерите ѝ. Междувременно, особено в жилищните блокове, положението взе да става доста неприятно, най-вече за ползването на тоалетните. Изпаднали в неведение кога ще има вода. Потребността от нея принуди една много голяма част от хората да вземат туби, големи бутилки, шишета и други подръчни съдове и да тръгнат да наливат вода от местните чешми. Тъй като в града и около него те не са чак толкова много, образуваха се и опашки от чакащи хора, като някои се принудиха да прескочат и да най-близкото село Орешник, за да си напълнят вода. Най-накрая, около 21:00 – 21:30 ч. в петък водата дойде и мъките на тополовградчани с водата свършиха.
Какво е положението с водопреносната мрежа в Тополовград и общината вижте в разговора с г-жа Петя Минчева – началник на ВиК – район Тополовград.

Петя Минчева: „Необходима е подмяна на водната инсталация“

Госпожо Минчева, каква беше тази авария по ВиК мрежата и какво бе сложното в нея, което така стресира и ядоса хората от Тополовград и Орешник?
Аварията беше по трасето от Орешник към Тополовград, отгоре Гробищния парк на града. Тя наистина беше голяма, на тръби с размер 350, по които идва водата от Помпена станция – Орешник за Тополовград, поради което и двете населени места останахме без вода за два дни. Проблемът при отстраняването на повредата възникна от това, че повредената тръба в единия край бе с няколко сантиметра по-малък диаметър, което усложни много ремонта.
Тук искам да благодаря на нашите техници, които направиха и невъзможното да отстранят аварията. Тя се случи, защото тръбите са стари, етернитови и вече почти не могат да се намерят части за такива ремонти. Повече време ни отне да търсим необходимата част, т.нар. жабо, отколкото самия ремонт. Търсихме по складовете в Хасково, тук, в Елхово и на други места, никъде не намерихме. Затова се наложи нашите момчета да преработват, заварят и пригаждат друга “жаба”, за да може да се отстрани повредата.
Два дни те работиха по над 12 часа, включително и на фарове във вода и кал, за да може да бъде пусната водата. Когато вече изглеждаше, че всичко е готово към 16:00 часа на 28-и – петък, тръбата изби от другата страна. Наложиха се още усилия и вечерта към 21:00 – 21:30 ч. водата вече беше пусната. Разбира се после имаше и други действия – обезвъздушаване, изравняване на налягането, но важното бе, че тръбата бе поправена.
От Хасково бяха готови да изпратят екип за подпомагане на ремонта, но ние отговорихме, че екип, и то много добър, си имаме, липсват ни само необходимите части, в което е основният проблем при поддръжката на мрежата.

Тя и самата мрежа вече е достатъчно голям проблем. Остарели тръби, най-вече около 45 години, които често се пукат и предизвикват аварии. Ще става все по-зле. Какъв е изходът?
Изходът е ясен и известен на всички – подмяна на инсталациите. Само че това е трудна задача, предвид и недоброто финансово състояние на дружеството ВиК в Хасково, като цяло. Но така или иначе, този въпрос ще го поставя много сериозно и настоятелно пред ръководството на дружеството, защото просто няма как да се избяга от него. На първо време поне този участък между Тополовград и землището на Орешник, който е много проблемен, много често възникват аварии там. Например съвсем наскоро на 1 януари отстранявахме и друга авария по него. Добре че беше в рамките на един ден, та хората не разбраха много. Това, което зависи от мен, ще го направя, разбира се ще потърся и помощта на ръководствата на общината, което също има интерес общинската водна мрежа да е в добро състояние. Ще видя и какви са възможностите за кандидатстване по програми и проекти. Въобще всичко, което ми е по силите и което може да се направи.

По време на тази “водна криза“ и не само сега, но и от много време, ми прави впечатление не добрата информираност на населението. Това доведе до купища слухове и предположения, а и доста неприятни думи по адрес на ВиК. Как смятате да процедирате в това отношение?
Да, наистина трябва да подобрим информацията, убедих се в това и аз. По принцип информираме общинското ръководство, което от своя страна да информира детски градини, столове, училища и Домашния патронаж да се запасят с вода. Но определено информацията към гражданите не е добра. Спомням си на времето от детските ми години, че имаше радиоточки във всеки дом и така хората се информираха. Сега това го няма и определено смятам, за което ще съгласувам с ръководството в Хасково, да създадем сайт на ВиК – район Тополовград, където да изнасяме информация за такива проблеми, ходът на отстраняването им и кога населението или засегнатите населени места или квартали ще имат пак вода. Надявам се, че така хората ще бъдат по-добре информирани и няма да има такова напрежение, както беше сега, последния път. Хората имат право да знаят за тези проблеми от нас, а не да се информират от разнопосочни слухове.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 11, 2022 09:53
Напиши коментар

2 Коментара

 1. Венцислав февруари 12, 16:41

  Каква е тази поръчкова статия за Тополовград, дето сте я написали в новия брой на вестника. Там твърдите че хората не си ходели по гости, че не се срещали били, че не се събирали по улиците, и то младите?! Снимали сте два-трима старци из града, седнали до някаква сграда и от там съдите за младите !… Това е пропаганда, не журналистика. Хасково.нет са давали още през 2020 г. Хасково центъра, парковете, как се пълни града, всеки един уикенд, или празник. Това е обективна журналистика. А не като този вашия автор от Тополовград – да си вади заключения за хора които не ги е виждал и не ги е чувал. Вашата медия на кого служи? Май не на обществото. Без да се показва нещо, да се правят „заключения“ тип пропаганда –––-

  Отговори на този коментар
 2. Генчо Г. февруари 11, 18:02

  Вие се сетихте да напишете нещо, след половин месец…е браво…а хората два дни се чудеха какво става, и тогава отникъде не идваше информация, ни от Сакарнюз, ни от сайта на общината…

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама